geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0 - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

LINKS


algemeen, films, forten, fotografie, kastelen, musea, muziek - klassieke muziek, kleding, molens, rijksdiensten, schilderkunst, startpagina's, tijdschriften.


Algemeen

 20 eeuwen Nederland
 BBC History Zone  -  geschiedeniszonde van de BBC
 Bronnenbundels
 Historisch Den Haag  -  Historisch Informatiepunt Ypenburg
 Vóór de invoering van Culturele en Kunstzinnige Vorming kende het voortgezet onderwijs de vakken tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen met centrale schriftelijk eindexamens. Voor de examengroepen werd per jaar een thema binnen de beeldende kunsten en vormgeving vastgesteld, waaromheen verdieping en opdrachten plaats vonden.
Ten behoeve van die verdere thematische studie werd jaarlijks een bronnenbundel samengesteld door een commissie van deskundigen. Zij selecteerden daarvoor afbeeldingen en historische teksten uit het geheel van de kunst- en cultuurgeschiedenis die voor het thema van belang waren. Vanaf 1983 tot nu verschenen 16 bronnenbundels.
De bronnenbundels bevatten géén lessuggesties of handleidingen: het zijn puur verzamelingen van stukjes tekst uit het verleden of heden (bronnen) die iets duidelijk maken over aspecten van het centrale thema.
 Culture Shock [Teleacnot]
Website over de moderne jeugdculturen. Dit verschijnsel groeit enorm in veel landen. Beschrijving van de kern van deze culturen: wat is de belangrijkste drijfveer achter deze culturen: een idee of een hoger doel of is het slechts een feestcultuur? Geprobeerd wordt om aan te tonen dat de meeste jeugdculturen alleen in uiterlijk verschillen.
 Geheugen van Nederland
 Instituut voor Sociale Geschiedenis
 Nationaal Archief
 Vereniging van Kranten- en Tijdschriftenverzamelaars
 Van der Mark's Thuispagina's  -  muziek en divers
Uit de nalatenschap van de in april 2001 overleden Wim van der Mark
 CICERO
Nederlands op Internet: schrijversinfo, literatuur, opstellen 5 vwo, spelling, bibliotheken, musea enz.
 WSA

Forten


 Forten

Fotografie

 Nederland: een eeuw in beeld
Een uniek samenwerkingsproject tussen Benelux Press, Hollandse Hoogte, het Nationaal Foto Persbureau en het Spaarnestad Fotoarchief.
Deze site bevat een unieke collectie beelden. Het is een selectie uit de hoogtepunten in het Nederlandse nieuws van de afgelopen 100 jaar. Deze selectie is zonder pretenties. Het geeft een beeld van de gebeurtenissen van deze eeuw in Nederland zonder te willen suggeren dat dit het beeld is. In de selectie zit een aantal opnames die zelden zijn gepubliceerd.

Kastelen

 Kastelen

Kleding

 Dutch Boys Cloting

Molens

 Molens

Musea 

 Amsterdams Historisch Museum
Kalverstraat 92 en Nieuwezijds Voorburgwal 357, Amsterdam

Klik hier voor meer museums

Muziek 

nlbutton


 De Weergever
Vereniging van verzamelaars 78-toerenplaten, oude weergave-apparatuur/opname-apparatuur
 Gouden Uren - NCRV
Elke zaterdagmiddag live te horen van 14.00 - 16.00 uur op Radio 2 en de via Radio Nederland Wereldomroep over heel Europa en Noord-Afrika. Het programma wordt gemaakt door Jacques van Aelst, Margot Maas en Stefan Stasse. Heb je een herinnering die onlosmakelijk verbonden is aan muziek, heb je een liedje dat je terugbrengt naar Nederland, naar je jeugd, je eerste vriendje of vriendinnetje, je eerste kennismaking met het land waar je nu woont? Daal af in die donkere schachten van uw geheugen en laat muziek tijd en afstand overbruggen.
 Historecords
Op deze pagina's vindt u een uitgebreid assortiment van historische 78 toeren grammofoonplaten, tegen aantrekkelijke prijzen.
 Indorock
 Jan's 78-touren Pakhuis
Diep zwart, breekbaar, glimmend, etiketten als schilderijen, 78 rondjes tollend per minuut. Muziek die één op één is vastgelegd. Eerlijker kan niet. Stukjes tijd vastgehouden op kwetsbaar schellak. Eén onbedachtzame handeling en een stukje historie verwaait voorgoed... De exemplaren die op Jan's pad komen worden daarom met zorg omringd en leiden bij hem een liefdevol bestaan!
 Lodewijks Nederlandstalige 78-toeren muzieksite
Site gaat over Nederlandstalige 78 toeren muziek en de geschiedenis van de grammofoon en nog wat meer wetenswaardigheden over 78 toeren.
 Nationaal Pop Centrum  =  Muziekcentrum Nederland
 New Musical Express
 Radio Caroline
 Radio Luxembourg
 Radio Veronica
 Nationaal Archief
 The Ships List
 Weirdo Music 

 Muziekpagina

Rijksdiensten 

 RAD  -  Rijksarchiefdienst
 ROB  -  Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek
 RDMZ  -  Rijksdienst voor Monumentenzorg
 ICN  -  Inst. Collectie Nederland
Het Instituut Collectie Nederland ontwikkelt en verspreidt kennis die het beheer, behoud en toegankelijkheid van erfgoedcollecties ondersteunt en verbetert. Het ICN beheert zelf ook een omvangrijke kunstcollectie en zorgt voor een optimale zichtbaarheid. Het ICN is onderdeel van het Ministerie van OCW.

Schilderkunst

Startpagina's 

 Archeologiepagina
 Monumentenpagina
 Mythologie startpagina
 Oudheid startpagina
 Dinosaurus startpagina

Tijdschriften

 Ons Amsterdam  -  Prinsengracht 747, 1017 JX Amsterdam
Maandblad over heden en verleden van Amsterdam. Verschijnt elf keer per jaar

Taal 

 Taalkabaal
Voor de liefhebber van de Nederlandse taal is hier een aantal woordenlijsten. Leuk woorden lijsten: bijvoorbeeld een lijst met scheldwoorden. Ook vind je een woordenlijst turbotaal en grappige namen. Leuk!

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2010-0614 - Studio 15