geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Films


boeken over films, filmaffiches, kerstfilms, klassieke films, topfilms

links


Nederlandse Filmarchieven

  Beelden voor de toekomst
In het project Beelden voor de Toekomst redden zes instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek. De instellingen helpen de erfgoedsector te vernieuwen door de opgedane expertise, kennis en ervaring te delen.

  Beeld en Geluid   -   Educatief media pretpark
Beeld en Geluid heet officieel het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en is opgericht om het duurzaam behoud van ons nationale audiovisuele erfgoed te garanderen en het toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk gebruikers: professionals, het onderwijs en het grote publiek. Beeld en Geluid beheert 70% van het Nederlandse audiovisuele erfgoed. De collecties omvatten meer dan 700.000 uur radio, televisie, film en muziek en groeien nog iedere dag.

  Filmmuseum
Het Filmmuseum is het grootste en belangrijkste centrum voor de cinematografie in Nederland. Het heeft een verzameling films in zijn beheer die de hele filmgeschiedenis omspant: van stille films uit de beginperiode van de cinema (eind 19de eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties.
Het onderdeel Nederland door het Oog van de Camera is van het Filmmuseum, en bevat documentaires die de verandering tonen in de manier waarop Nederland in de twintigste eeuw door filmmakers werd gezien. De filmpjes kunnen op de site worden bekeken. Zie Geheugen van Nederland

  Filminnederland.nl [ Filminstituut Nederland ]
Filmgeschiedenis [ geschiedenis speelfilm, experimentele film, animatiefilm en films uit nederlands-Indié ], Filmdatabase, Tijdlijn film [ begint bij de Kinetoscoop van Edison en eindigt in 1940 ], Wie is, enz.
Richt zich op de geïnteresseerde leek en wil de mogelijkheid bieden om spelenderwijs kennis te maken met historisch beeldmateriaal.

  Nationaal Archief
Het Nationaal Archief is de grootste openbare archiefinstelling in Nederland en is vrij en kosteloos toegankelijk. Hier ligt een overvloed aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland en zijn koloniën, het graafschap/gewest Holland en van de provinciale bestuursinstellingen in Zuid-Holland, particuliere instellingen en personen van nationale betekenis.Boeken over films

  Kunst en amusement
Door Ansje van Beusekom. Uitgever Arcadia, 343 pagina's.
Reacties op de film als een nieuw medium in Nederland, 1895-1940.

Kerstfilms

  A Christmas Carol
  Ernest saves Christmas (VS, 1988, John Cherry). Jim Varney.
  It's a wonderful life (VS, 1947, Frank Capra). James Stewart, Donna Reed
  Jack and the Beanstalk (Jean Yarbrough). Sprookjesfilm met het komische duo Bud Abbott en Lou Costello.
  Jingle All The Way (VS, 1996, Brian Levant). Arnold Schwarzenegger.
  Matilda [ VS, Danny DeVito, 1996 ]. Lief en slim meisje groeit op in oppervlakkig, asociaal gezin met afkeer van alles wat naar kennis riekt. Met Mara Wilson als Matilda, Danny DeVito als vulgaire vader en Pam Ferris als Agatha Trunchbull. Naar boek van Roald Dahl.
  Miracle on 34th Street (VS, 1994, Les Mayfield). Richard Attenborough, Mara Wilson en Elizabeth Perkins. Remake klassieker uit 1947.
  National Lampoon's Christmas Vacation, VS 1989, Jeremiah S. Chechik.
  Oliver
  Oliver!
  One magic Christmas (VS, 1985, Philip Borsos).  Remake 'It's a wonderful life'.
  Prancer (VS, John Hancock, 1989). Familiefilm. Half verweesd meisje verzorgt gewond rendier dat van de Kerstman zou zijn.
  Scrooge (GB, 1970, Ronald Neame). Albert Finney, Michael Medwin en Alec Guinness. Musical versie van 'A Christmas Carol'.

  Holiday Inn [ met White Christmas gezongen door Bing Crosby ]
  The ApartmentKlassieke films

starfind


  Classic Films [Klassieke films]
  Silent Movies [Stomme films]
  The Balcony
  U.S. National Film Registry -- Titles
  The Vitaphone Project
  Early Motion Pictures Home Page
  The Mining Company's Classic Movies Site
  The Hollywood Blacklist [de zwarte lijst van Hollywood]
  Past Times: The Nostalgia Entertainment Newsletter
  Silver Screen Sirens


Topfilms

  All quiet in the western front
Pacifistische klassieker van Lewis Milestone naar de roman van Erich Maria Remarque. Duitse vrijwilligers in WOI maken onbarmhartig kennis met de gruwelen van de oorlog.
  Pickpocket [Robert Bresson, 1959]
Hans Beerekamp in NRC Handelsblad, oktober 1996: '.... Parijs is het decor voor de opkomst en ondergang van een door Dostojefski geinspireerde student-zakkenroller, maar er bestaat nauwelijks een film waarin de essentie van de nog steeds negentiende-eeuwse stad zo volebaar wordt. De logica van de zichzelf boven de wet plaatsende dief is onomkoombaar, zijn vingervlugheid sleept je mee in een fascinatie voor gebaren. Het handenballet, dat met sensuele bewegingen portefeuilles in en uit zakken laat glijden, kan wedijveren met de virtuositeit van de douchescene in Hitchkocks Psycho'.
  It happend one night [ VS, Frank Capra, scenario Robert Riskin, 1934 ].
Romantische komedie met Clark Gable en Claudette Colbert. Een van de eerste Road Movies en beschouwd als beginpunt van de Screwball Comedy, een genre waarin excentrieke personages mede door snedige en pikante dialogen, door klasse- en sekseverschillen bepaalde rollen op anarchistische wijze omdraaien.
Zie ook Bringing up Baby uit 1938 en The Philadelphia Story uit 1940.


Filmaffiches

  Efilmposter.com  -  Online Movie Poster Galery


Filmfestivals Nederland

  Amsterdam Film eXperience
  AFFR [ Architecture Film Festival Rotterdam ]
Tweejaarlijks filmfestival met films, shorts, animaties en documentaires over architectuur, stedelijke ontwikkeling en stadscultuur.
  Cinekid Festival 
Het Cinekid Festival is het grootste internationale film, televisie en nieuwe media festival voor kinderen van 4 tot 14 gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam.
  Dejima Japanese Film Festival
  Filmfestival Rotterdam [ IFFR ]
Het festival in Rotterdam is een platform voor actuele filmkunst, voor opkomend en gevestigd filmtalent en voor film-gerelateerde kunst.
  IDFA [ International Documentary Film Festival Amsterdam ]
Het International Documentary Film Festival Amsterdam is in 1988 opgericht om de documentaire cultuur nationaal en internationaal te stimuleren. 
  Nederlands Filmfestival [ Utrecht ]
Elk najaar is Utrecht middelpunt van de Nederlandse film met een programma boordevol premières van Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama. Het festival biedt het filmliefhebbende publiek bovendien een gevarieerde blik op Nederlandse films uit het recente verleden.
  Pluk de nacht Open Air Festival
Pluk de Nacht is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats en mengt de vertoning van niet eerder uitgebrachte films met kunst, eten, drinken, debat en feestjes. Het festival is gratis toegankelijk en iedereen is welkom.. Pluk de Nacht biedt jonge kunstenaars een podium waardoor er buiten de films om nog veel meer te op het festival te beleven valt.

Links / Verwijzingen naar film

  Filmfestival Cannes 
  Filmfestivals

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2011-0924  -  Studio 15