geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

1 april

een dag voor een goedaardige grap waarbij mensen elkaar voor de gek willen houden.


vanwaar die traditie?,


links


Er staan 2 kikkers aan de waterkant.
Zegt de ene kikker tegen de andere: "Je hebt je veter los."
Dus die andere kikker bukt voorover; drukt die ene kikker zo zijn zaakje achterin die andere kikker.

Opeens kijkt de kikker op en zegt: "Mijn veter is helemaal niet los..."

Waarop de andere kikker antwoord; "1 april; kikker in je bil!"

  Waar komt 1 april-traditie vandaan?


Op de lagere school riepen wij: op 1 april verloor Alva zijn bril. Het moet echter een traditie zijn van ver voor het tijdstip dat Alva in 1572 Den Brielle verloor aan de Watergeuzen. Andere landen kennen namelijk ook de traditie van 1 april, maar onder een andere naam. Vlaanderen heeft zijn 'Verzenderskensdag', Duitsland de 'Narrentag' en Engeland 'All Foolsday'. De voor de gek gehouden Engelsman heet 'April Fool'. In Frankrijk heet zo iemand 'Poisson d'Avril'. De traditie is met de Europese emigranten de wereld in getrokken, zodat eigenlijk over de hele wereld 1 april bekend is.

Er schijnt een verband te bestaan met de Romeinse Narrenfeesten, de zogenaamde Quirinalia. Ze werden in Rome gehouden op 17 februari. Op die dag kon men de vergeten offers inhalen (domorenfeest). Op zich kan dit echter al een aprilgrap zijn, omdatde bron onbetrouwbaar is. Hij beweert b.v. dat dom van de grammaticale stam van 'doof' komt en daar de link ligt met het doorgeven van onmogelijke berichten.

1-aprilgrappen haal je n.l. uit met onnozele halzen en in zijn oervorm is het de kunst om iemand een onmogelijk bericht door te geven en hem daar naar te laten handelen.

+  'Haal jij het Plintenladdertje/plintenleertje even'
+  'Haal in het magazijn even een vierkante schroef'
+  Zwartluisteraars wijsmaken dat de radio Controle Dienst illegale radiotoestellen niet kan traceren als er aan de straatkant zilverpapier omheen wordt gevouwen.
+  Eerstejaarsstudent medicijnen zwelorgaan laten halen bij een prothesefirma


Bolletje linkshandig beschuit 2011Aprilgrappen 2011

Speciaal voor alle linkshandigen heeft Bolletje beschuit met een inkeping voor linkshandigen. Vanaf begin april te verkrijgen in uw supermarkt. Zie Bolletje.nl

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren dat beweert in een persbericht dat het onderzoekers is gelukt om een kat met een hond te kruisen. Het zou gaan om een kruising tussen een Tonkinees en een Chihuahua. Zie Hond gefokt met katteneigenschappen. Waar of Niet waar? De datum van het persbericht is wel bijzonder gelozen. Het nieuws rondom de geboorte van Mono, zoals de Tonkihuahua genoemd is, zou stilgehouden zijn omdat het betrokken team eerst wilde nagaan of Mono een gezonde Tonkihuahua is.

World of Warcraft   -   Introducing Crabby, The Dungeon Helper, een soort Office Assitant die je al kan helpen voordat je hulp nodig hebt door het bezit 'an advanced level of artificial intelligence'.

Google zoekt een 'autocompleter' ofwel iemand die in zijn eigen omgeving bekend staat als vooruitdenker, zodat hij met zoekresultaten kan komen nadat iemand nog maar een paar letters heeft ingetikt. Moet wel 32 duizend woorden per minuut kunnen typen en diploma's hebben in Tarot, handlezen, astrologie, numerologie, runenschrift en auralezen.


De beste aprilgrappen van 2009 zoals gezien (*)

*   Wilders burgemeester Den Helder
*   Fierljeppen op de Nitendo
*   Dopingcontrole bij schaakwedstrijd
*   Zoetermeer gefopt met komst tippelzone
*  Olifanten gaan landmijnen opsporen

Leuke april-geste 2008 : Zomertijd gaat later in bij ProRail
Op 1 april 2008 verscheen op de elektronische informatieborden op verschillende stations de tekst: "Vandaag zet ProRail alle wissels op zomertijd. Dank voor uw begrip." Helaas waren de mensen al gewend geraakt aan medelingen over vierkante wielen, bladeren op de rails enz. dat men de informatie gelaten over zich heen heeft laten gaan. Maar wel een leuk staaltje van zelfspot van ProRail medewerkers. Zie voor meer 1 april grappen 2008j sync.nl.Links / verwijzingen naar 1 april-

  1 aprilgrap   -   zie Wikipedia

1966. Duidelijk zichtbaar vanaf de A13 land een Republic Thunderstreak F84F op Ypenburg waarvan de Nederlandse symbolen en registratienummers [ typenummer Tupolev 1466'Avrilskaja met de datum 1 april 1966 ] zijn vervangen door de letters CCCP, en een rode ster.

  Historische_1_aprilgrappen
O.a. Toren van Pisa omgevallen [ 1960 ], aanspoelen beeld Paaseiland [ 1962 ]. opsporing als zwartkijker kon alleen voorkomen worden door tv-toestel met aluminiumfolie te omwikkelen [ 1969 ], Belasting op zakgeld van kinderen [ 1983 ], Vliegende pinguins gevonden [ 2008 ]

  1aprilvereniging.nl [ cultuurweb Brielle ]
De bevolking plaatst op 1 april massaal Den Briel terug in de zestiende eeuw en presenteert zich in een zinderende stad met poorters, poorteressen, bedelaars, straatmuzikanten en monniken.
Programma 2010, o.a.
10.00 uur   Shanty-koor "Overstag" op de Markt voor het Stadhuis.
10.05 uur   Coppelstock komt aan land bij zijn standbeeld aan de Buitenhaven en gaat in optocht met de  burgerij en met het Stadsvendel voorop naar het Stadhuis aan de Markt.
10.20 uur    Coppelstock en Paddeltje arriveren bij het Stadhuis en aansluitend aanvang spel "Om de sleutel 
14.15 uur   Aankomst van het Geuzenschip de Prince Admirael met aan boord onder anderen Lumey en Blois van Treslong
14.25 uur         Lumey eist van burgemeester Koekebakker de onvoorwaardelijke overgave van de stad.
14.30 uur         Ontscheping Watergeuzen.
15.00 uur         Rammeien van de Langepoort.
15.25 uur         Intocht van de Watergeuzen via Langestraat, Wellerondom, Koopmanstraat, Voorstraat, Julianabrug, Dijkstraat naar het terrein van het 1 April Monument.
15.45 uur         Overgave van de stad aan de Prins van Oranje op het. terrein van het 1 April Monument.
16.00 uur         Ophanging Spaanse commandant.
16.15 uur         Einde spel "Om de sleutel van de stad"

Zie de website voor het uitgebreide programma!!!

  April Fool's On The Net
De beste één april-grappen die in de loop der jaren op Internet verschenen, zoals nep-waarschuwingen voor virussen. Bovenaan de top-10 staat nog steeds een persbericht uit 1994 met als kop ""Microsoft doet bod op katholieke kerk''. De site biedt verder links naar sites met goede grappen die je zelf kunt uitvoeren, en een pagina waar bezoekers discussiëren over de oorsprong van 1 april. De site staat te koop, maar dat kan ook een grap zijn.

  Google Mentalplex
In 2000 kondigde Google een nieuwe zoektechnologie aan, genaamd "MentalPlex". Deze technologie kan, na het volgen van een aantal korte stappen, de gedachten van de gebruiker lezen. MentalPlex stelt Google in staat om te bepalen waar de gebruiker naar wil zoeken, hierdoor wordt de stap van intypen van de zoekopdracht overbodig.

  Film April Fool uit 1926  [ Amerikaans ]
This romantic farce is set among the nouveau-riche Jews of New York and focuses on a clothing cleaner who hits it big as an umbrella manufacturer and who risks his fortune to ensure his daughter's happiness with a man accused of swiping a large sum o f loot. Alexander Carr, Duane Thompson and Mary Alden star. 63 min. Silent with musical score.

  Hoax.blog.nl 

  Urbanlegends

  Hot Dog Machine   -  grapje Makezine.com in 2008 over de 'thermal depolymerization unit'
In een filmpje toont de Amerikaanse uitvinder Drew zijn apparaat dat van voedselresten een overheerlijke knakworst maakt.

  In Frankrijk Poisson d'Avril

  In Rusland 'Dyen' Doeraka', wat zoiets betekent als de dag van de dommerik.


Naar index feesten die wij vier[d]en

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2011-0401  -  Studio 15