geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1934 < > 1936

1935 - illu
De kroniek van onze eeuw 1930-1939

Jodenvervolging in Duitsland. Italië overvalt Ethiopië.
Sprinter jesse Owens vestigt in Ann Arbor binnen 45 minuten vijf wereldrecords en evenaart hij een zesde.
Verscherpte censuurbepalingen voor de Amerikaanse filmindustrie om zeden en moraal tegen verval te behoeden.
Porsche bouwt het prototype van de Volkswagen Kever.
Kodak brengt een film voor kleurenfotografie op de markt.
Populaire Belgische prinses Astrid komt om bij een auto-ongeluk.
 

lijn a - illu
lijn b - illu

films uit 1935   boeken uit 1935   muziek uit 1935

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


In Groot-Brittanië worden door de BBC voor het eerst televisieprogramma's uitgezonden, zowel in het Baird- als Marconisysteem. Een ontvanger kost tussen de 50 en 80 pond.

Het schrifttype 'Süterlin' wordt in het Duitse onderwijs ingevoerd als het officiële 'arische' schrift.

Woensdag 27 mei. In Den Haag wordt het Gemeentemuseum geopend. Het is de nieuwste creatie van bouwmeester Berlage.

Juli.
De eerste 10 Pinguins [boeken] verschijnen.

28 juli. De belg Romain Maes wint de Tour de France; hij heeft vanaf het begin in het geel gereden.

25 augustus. De Duitse schrijver Kurt Tucholsky pleegt zelfmoord in ballingschap.

Donderdag 29 augustus. Bij Küssnacht in Zwitserland (Vierwoudstedenmeer) vliegen Koning Leopold III van België en zijn vrouw Astrid uit de bocht en botsen tegen een boom. De zeer geliefde Astrid, nog geen dertig jaar, overlijdt in de armen van haar man en laat een 'verweesd' België achter.

19 oktober. Het Centrale Rode Leger bereikt het noorden van de Chinese provincie Shanxi en ontmoet daar het Rode Leger van Noord-Shanxi en het 25ste Rode Leger. De Lange Mars is historisch een feit. De mars begon 368 dagen terug na een succesvolle uitbraak van de communistische legers in Zuid-China uit de omsingeling van de Kwomintang. 'De Lange Mars' voert de legers van Mao Tse-Tung en Chu Teh over een afstand van iets minder dan 10.000 kilometer, eerst dwars door het zuiden van China en daarna naar het noorden. Van de oorspronkelijke 80.000 deelnemers zijn er niet meer dan 10.000 in Shanxi aangekomen.

22 november. Brief van neef Willem uit Okouchee in Wisconsin, VS aan Detta in Woerden. Zit daar bij "The Cisterian Fathers' [ paters Orde der Cisterciënzers, in 1098 door Robert van Molesme ] in het Cisterian Monastery of 'Our Lady of Spring Bank" aan het Meer van Oconomowoc. Zie de centrale website van de Cisterciënzers of het Waukesha County Museum, waar het archief uit de vestiging van Okouchee schijnt ondergebracht.

18 december. De Nederlander Machgielis [Max] Euwe onttroont in Amsterdam de wereldkampioen schaken, Alexander A. Aljechin.


omhoog  Boeken

Arendsoog - J. Nowee,  Bartje - Anne de Vries,  De Mensen hebben hun Gebreken - Anton van Duinkerken [essay],  Hans de Torenkraai - Verkade album,  Het Land van Herkomst - Eduard du Perron kijkt terug; boekstaaft 'Bildung' in Indië en Europa

Burnt Norton - Eliot,  Die Blendung/Het Martyrium - Elias Canetti. Wereldvreemde geleerde wordt slachtoffer van oplichters.


omhoog  Films

Alice Adams (VS). Met Katharine Hepburn,  Barcarole (D, Gerhard Lamprecht). Debuut van Lida Baarova,  Becky Sharp (Rouben Mamoulian) met Miriam Hopkins. Eerste lange speelfilm in technicolor,  Break of Hearts (VS). Met Katharine Hepburn als Cinstance Dane,  Captain Blood (VS, Michael Curtis). Piratenfilm met Leonard Martin,  De Big van het Regiment. Jeugdfilm,  Lazybones (Engeland, Michael Powell). Komedie met Claire Luce en Ian Hunter,  Mutiny On The Bounty (VS, Frank Loyd). Met Charles Laughton en Clark Gable,  Pop Goes the Easel (VS). Three Stooges,  The 39 Steps (Engeland, Alfred Hitchcock). Spionagefilm,  The Bride Of Frankenstein (James Whale) met Boris Karloff,  The Three Musketeers (VS, Rowland V. Lee). Eerste niet-zwijgende verfilming van avonturenroman Dumas. Met Walter Abel als D'Artagnan,  Triumph des Willens (Duitsland, Lenie Riefenstahl). NSDAP-partijvergadering 1934.


omhoog  Muziek

The Jockey on the Caroussel - Paul Whiteman,

 

1934 < > 1936

Leads/sporen

Blauw vierkantje - illu  Mode uit de dertiger jaren - Maria Costantino
Dit boek schetst een beeld van de mode in de jaren dertig, waarbij mode en kleedgedrag uitgangspunten zijn die in verband worden gebracht met historische gebeurtenissen en sociaal-culturele ontwikkelingen. Vanaf de Depressie tot aan de Tweede Wereldoorlog passeren toonaangevende filmsterren en mode-ontwerpers de revue (Garbo, Dietrich, Chanel, Schiaparelli) in een art-deco of surrealistisch decor. Veel illustraties in zwart/wit en kleur verduidelijken dit tijdperk. Voor geïnteresseerden in cultuurgeschiedenis van de westerse wereld in de twintigste eeuw. Met verklarende woordenlijst, tijdtabel en register.

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2012-0507  -  Studio 15