geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1933 < > 1935

1934 - illu
De kroniek van onze eeuw 1930-1939

Koning Albert I van België verongelukt tijdens een wandeling in de Ardennen.
Hitler kondigt de bouw van drie miljoen Volkswagens aan.
Koningin Emma overlijdt. Prins Hendrik overlijdt.
Bundeskansler Dollfuss wordt vermoord.
Mao's 'Lange Mars'
De 'Uiver' eindigt als tweede in de race Londen-Melbourne.
Uiver stort neer
 

lijn a - illu
lijn b - illu

films uit 1934   boeken uit 1934   films uit 1934

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


Citroën Traction Avant (1934 - 1957) verschijnt op de weg.

Gezagvoerder Parmentier wint met KLM DC-2 Uiver de Londen-Melbournerace.

10 januari. 
Marinus van der Lubbe wordt onthoofd.

Met geleend geld begint Emilio Gamba zijn ijssalon in Den Haag. Hij laat uit Wenen een echte Kirkhof overkomen, de beste ijsmachine. De ingrediënten worden in een ronddraaiende ketel met elkaar gemengd. De ketel wordt gekoeld met ijsblokken die hij van een bierfabrikant betrekt. Met een stok duwt hij de opgehoopte massa tegen de wand voortdurend naar beneden. Zo krijg te glad ijs i.t.t. ijs uit Amerikaanse machines, waar het ijs vloeibaar uitkomt en in bakjes de diepvries ingaan.

Eind januari.  In Frankrijk speelt de 'Affaire Stavinsky'. Alexandre Stavinsky, een avonturier, bankier en een oplichter, had voor zo'n 200 miljoen franken valse spaarbewijzen verspreid. Bij de bestorming van zijn huis wordt Stavinsky stervend aangetroffen, maar iedereen is er van overtuigd dat hij door de politie is doodgeschoten.

Zondag 8 april.  Door een overwinning met 5-3 op de Ieren verdient het Nederlandse voetbalelftal (voor het eerst) een plaats bij de wereldkampioenschappen in Rome. De bijna 40.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion in Amsterdam gaan bijkans uit hun dak en zingen uit volle brost 'We gaan naar Rome'.

In de nacht van 10 op 11 april worden, vlak voor het Paasweekeinde, twee panelen van het veelluik 'Het Lam Gods van Jan van Eyck [
1432 ] uit de Sint Baafskathedraal in Gent ontvreemd. Al na korte tijd wordt de zoektocht opgegeven en blijft er slechts een mysterie over.

Zondag 27 mei.  De Nederlandse voetbaldroom is ten einde. In Milaan wordt het Nederlandse elftal onder aanvoering van Puck van Heel met 3-2 door Zwitserland verslagen. Met duizenden waren de supporters per trein en auto naar Milaan getogen. Het mocht echter niet baten. Diep ontgoocheld keert het oranje-legioen huiswaarts.

12 juli.  Willy den Ouden verbetert het wereldrecord zwemmen 400 m vrije slag tot 5 min. 16.0 sec.

December.  Uiver stort met gezagvoerder Wim Beekman, tweede vlieger Van Steenbergen, marconist Van Zadelhoff, boordmeccano Walewijn en drie passagiers neer in de Syrische woestijn, een paar honderd kilometer van Bagdad en zo'n 15 kilometer ten westen van Rutbah Wells.

Kerst 1934 vertrekt prof.dr. Vening Meinesz met de H. Ms K XVIII van de Koninklijke Marine voor een reis rond de wereld. Meinesz is de man die als eerste de zwaartekracht op zee in kaart bracht. Uit de asymmetrische zwaartekracht bij diepzeetroggen leidde hij af dat een deel van de aardkorst er omlaag was gebogen. Het waren de voorboden van de latere ontdekking van de plaattectoniek.


omhoog  Boeken

Anton Wachter romans - Simon Vestdijk [acht delen - 1934 - 1960],  Bint - F. Bordewijk,  Orient Expres - A. den Doolaard,  De Bloemen en haar Vrienden - Verkade album,  Terug tot Ina Damman - Simon vestdijk. Onzekere Friese puber beleeft traumatische verliefdheid,

A Handful of Dust - Evelyn Waugh. Overspelige aristocrate richt echtgenoot te gronde in superieure satire,  Beyond the Mexican Bay - Aldous Huxley [VS]


omhoog  Films

Cleopatra (VS, Cecie B. de Mille),  De Witte (B, Jan van der Heyden/Edith Kiel). Naar een boek van Ernest Claes. Voor het eerst wordt in een film Vlaams gesproken,  Ein Waltzer für Dich (D, Georg Zoch). Operettefilm met Heinz Rühmann en Theo Lingen,  Fugitive Lovers (VS, Richard Boleslawski). Robert Montgomery en Madge Evens vinden elkaar,  It Happend One Night (VS, Frank Capra). Met Clark Gable en Claudette Colbert, Wordt gezien als beginpunt van de zogenaamde 'screwball comedy',  Hollands jeugd - Dutch youth (Nederland),  Jan Pieter en zijn zusje (Nederland),  L'Atalante (Frankrijk, Jean Vigo). Met Dita Parlo, Michel Simon en Fanny Clair,  Little Minister (VS). Met Katharine Hepburn als Babbie,  Spitfire (VS). Met Katharine Hepburn als Trigger Hicks,  Tarzan and his Mate (VS, Cedric Gibbons & Jack Conway). Johnny Weissmuller als Koning van het oerwoud en Maureen O'Sullivan als zijn Jane, The Man Who Knew Too Much (Alfred Hitchcock). Thriller,  The Scarlet Pimpernel (GB, Harold Young). Avonturenfilm met Leslie Howard in een dubbelrol,  The Thin Man (VS, William S. van Dyke). Eerste deel  komische misdaadfilms rond het romantische koppel Nick en Nora Charles, gespeeld door William Powell en Myrna Loy,  Triumph des Willens (Leni Riefenstahl). Zeer controversiële film van Nazi-bijeenkomst in Neurenberg (1934). Wordt gezien als de grootste propagandafilm allertijden. Fascinerend en angstaanjagend tegelijk. Veel hedendaagse muziekclip-regiseurs hebben bij Leni Riefenstahl 'leentjebuur' gespeeld. Gebruikte als een van de eerste 'rijders' en andere technieken, waarbij de camera meebeweegt. Openingsscene is haar vaak nageworpen als bewijs dat zij Hitler aanbad/verheerlijkte. Film wordt in Nederland niet erg geschikt geacht voor vertoning,  Woman Haters (VS). Eerste two-reeler van de Three Stooges,

triumph des willens - cover

omhoog  Muziek

In ons eigen kleine Huis - Jean du Bela,  It was so beautifull - Louis Davids,  Musical Oklahoma! van Richard Rogers.

1933 < > 1935

Leads/sporen

  Marinus van der Lubbe. Een biografie - Martin Schouten - De Bezige Bij, 332 blz. [1999]
  Mode uit de dertiger jaren - Maria Costantino
Dit boek schetst een beeld van de mode in de jaren dertig, waarbij mode en kleedgedrag uitgangspunten zijn die in verband worden gebracht met historische gebeurtenissen en sociaal-culturele ontwikkelingen. Vanaf de Depressie tot aan de Tweede Wereldoorlog passeren toonaangevende filmsterren en mode-ontwerpers de revue (Garbo, Dietrich, Chanel, Schiaparelli) in een art-deco of surrealistisch decor. Veel illustraties in zwart/wit en kleur verduidelijken dit tijdperk. Voor geïnteresseerden in cultuurgeschiedenis van de westerse wereld in de twintigste eeuw. Met verklarende woordenlijst, tijdtabel en register.

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2013 0303 -  Studio 15