geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1932 < > 1934

1933 - illu

Adolf Hitler rijkskanselier.
Bombardement beëindigt de muiterij op het Nederlands pantserschip 'De Zeven Provinciën' [23 doden en 20 gewonden]
Brand in Rijksdaggebouw. Abe S. de Vries wint de Elfstedentocht zoals het hoort: na het melken van de koeien. Franklin D. Roosevelt kondigt het New Dealprogramma aan ter bestrijding van de werkloosheid in de VS.
Vijfde Friese Elfstedentocht.
 

De kroniek van onze eeuw 1930-1939
lijn a - illu
lijn b - illu

films uit 1933   boeken uit 1933   muziek uit 1933

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


Zaterdag 4 februari.
Na een derde salariskoring slaat de bemanning van het pantserschip de Zeven Provinciën (zuidpunt Sumatra) aan het muiten. Acht dagen later wordt op bevel van de Nederlandse regering (minister-president Ruys de Beerenbrouck) door een Dornier-wal vliegboot een bom van vijftig kilo op het voordek gegooid (23 doden) en geven de muiters zich over.

Dinsdag 7 februari. In Parimaribo eist een boze menigte om de vrijlating van actievoerder Anton de Kom. Als reactie schiet depolitei gericht (twee doden en 22 gewonden).

27 februari.
De Leidse metselaar Marinus van der Lubbe steekt de Rijksdag in brand.

28 februari. berteld Brecht besluit te emigreren.

4 maart. Franklin Delano Roosevelt [ 1882 ] als president van de Verenigde Staten beëdigd. Hij begint met een serie maatregelen die de economie van de Verenigde Staten uit het slop van de 'Grote Depressie' moet halen, de zogenaamde 'New Deal'. Eén van de maatregelen is dat de Verenigde Staten de goudstandaard verlaat, een andere een uitgebreid pakket aan werkverschaffing.
Rooselvelt was er van overtuigd dat de depressie zijn wortels had in de instabiliteit van de markt en dat interventie door de overheid noodzakelijk was om de economie te rationaliseren en te stabiliseren.

5 maart. Verkiezingen voor de Rijksdag in Duitsland een grote overwinning voor de NSDAP. Zij gaan van 288 naar 647 zetels.
6 maart. Anton Cermak, burgemeester van Chicago, overlijdt aan de gevolgen van een eerdere aanslag
20 maart. SA (Sturmabteilung) opent in Dachau het eerste concentratiekamp voor politieke gevangenen.

1 april. In Duitsland wordt een boycot van Joodse winkels en bedrijven georganiseerd. In de nacht voordien wordt "Gevaar! Joodse winkel" op de ruiten geschilderd.

10 april. De Duitse regering verklaart per wet 1 mei tot betaalde "Feestdag van de nationale arbeid". Voor  deze door Goebbels voorgestelde maatregel komen een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn die vervolgens gevangen genomen worden en naar concentratiekampen afgevoerd.

30 april. Luis Miguel Sánchez Cerro, president van Peru, komt bij een aanslag om het leven.
Schoolreis Ambachtsschool Meppel naar Amsterdam 1933
10 mei. Boekverbranding in Duitsland. In Berlijn worden massaal "ontaarde werken" van kritische schrijvers in het openbaar verbrand.

Augustus. In enkele weken tijd zijn in Duitsland honderdduizend volksradio's (Volksempfänger - VE) verkocht (76 rijksmarken).

8 november. De koning van Afghanistan, Nadir Shah en pas sinds 1929 op de troon, wordt vermoord.

5 december. De zogenaamde 'Drooglegging' in de Verenigde Staten wordt beëindigd. Middels de drooglegging probeerde men sinds de twintiger jaren het nuttigen van alcohol geheel te verbieden en daarmee het alcoholisme in de VS uit te bannen. Zie Wikipedia

16 december. Vijfde Friese Elfstedentocht wordt gewonnen door Abe de Vries en Spke Castelein.
21 december. Knud Rasmussen [ 1879 ], Groenlands-Deens onderzoeker van de zichtbare wereld van sneeuw & ijs, maar ook die van ziel en geest, overlijdt aan longontsteking. In 1921-1924 reisde hij als eerste op hondensleden van Groenland via de Noord-Canadese kustlijn naar Barrow, Alaska. Zie Knud_Rasmussen.
Zaterdag 30 december. Op Schiphol wordt de bemanning van De Pelikaan door een grote menigte ingehaald na hun record-retourvlucht met post naar Indië. De bemanning van de succesvolle Fokker FXVIII, Smirnoff (eerste vlieger), Soer (tweede vlieger), Van Beukering (marconist) en Grosfeld (boordwerktuigkundige) worden beloond met een beneoeming tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

omhoog  Boeken 1933

Nobelprijs voor de Literatuur voor de schrijver en dichter Ivan Bunin [ 1870 ]. Hij is de eerste Russische schrijver die de prijs ontvangt en wel voor 'Het leven van Arsenjev', een sterk autobiografische roman die handelt over het leven van de verarmde adel in Rusland rond 1900. Boenin verwierf de meeste roem met zijn korte verhalen, waarvan 'Het Einde van de Wereld', 'Mitja's liefde', 'Antonov appels' en 'De Zonnesteek' de meest bekende zijn. Zie Бунин, Иван Алексеевич [ meest uitgebreid ]
    
De dood van Angèle Degroux  -  Hendrik Marsman,  De herberg met het Hoefijzer - A. den Doolaard,  Kaas - Willem Elschot. Klerk uit Antwerpen verliest illusies bij opzetten kaashandel,  Kind tussen vier Vrouwen - Simon Vestdijk.  Porta nigra [dichtbundel]   -  H. Marsman,

Het Leven van Arsenjev - Ivan Boenin. Proustiaans beeld van de teloorgang van de adel in Rusland


omhoog  Films

Christopher Strong
(VS). Met Katharine Hepburn als Lady Cynthia Darrington,  De Jantjes (NL, Jaap Speyer). Met Fien de la Mar, Johan Kaart, Henriëtte Davids, Louis Davids, Sylvain Poons, Aaf Bouber, Cor Hermus en Joan Remmelts,  Duck Soup (VS). Marx Brothers,  Footlight Parade (VS). Musical met Busby Berkely als choreograaf,  Fra Diavolo (VS, Hal Roach & Charles Rogers). Lange film met Stan Laurel en Oliver hardy. Gebaseerd op Aubers komische opera uit 1930,  I Lived With You (VS, Maurice Elvey). Komedie met Ivor Novello, de koning van het Britse theater,  King Kong (VS). Monsterfilm,  Lachende Erben (Duitsland, Max Ophüls. Romantische komedie met de uit Nederland afkomstige Lien Deyers en Heinz Rühmann,  Liebelei (Duitsland, Max Ophüls). Melodrama met Magda Schneider. Ophüls vluchtte na deze film naar Amerika,  Little Woman (VS). Met Katharine Hepburn als Jo,  Morning Glory (VS). Met Katharine Hepburn als  Eva Lovelace,  Okraïna [ Rusland, Boris Barnet ]. Tragikomedie over Russisch stadje tijdens Eerste Wereldoorlog,  Sons of the Desert (VS, William A. Seiter). Stan Laurel en Oliver Hardy veinzen ziek te zijn, The Barbarian (VS, Sam Wood). Roman Navarro verleidt toeriste Myrna Loy in Cairo, The Mummy (Karl Freund). Boris Karloff als tot leven gewekte mummie,  The private life of Henry VIII (GB, Alexander Korda, 97 minuten, zwart-wit). Historisch drama met Charles Laughton.


omhoog  Muziek

De Olieman heeft een Fordje opgedaan
- Louis davids, De Voetbalmatch - Louis Davids, Draaien - Henriëtte Davids en Sylvain Poons,  Ich liebe alle Frauen - Jan Kipura ?, Naar de Bollen - Louis Davids, Omdat ik zoveel van je hou - Henriëtte Davids en Sylvain Poons,

Naar de Bollen - Louis Davids - illu

1932 < > 1934

Leads/sporen

  Eskimo folk-tales [1921 ]   -  ebook / online boek
Geschreven door Knud Rasmussen [ 1879 - 1933 ] en William John Alexander [ 1882-1929 ]
Onderwerp: Eskimo's; Arctic regions; Folklore; Groenland.
  Mode uit de dertiger jaren - Maria Costantino
Dit boek schetst een beeld van de mode in de jaren dertig, waarbij mode en kleedgedrag uitgangspunten zijn die in verband worden gebracht met historische gebeurtenissen en sociaal-culturele ontwikkelingen. Vanaf de Depressie tot aan de Tweede Wereldoorlog passeren toonaangevende filmsterren en mode-ontwerpers de revue (Garbo, Dietrich, Chanel, Schiaparelli) in een art-deco of surrealistisch decor. Veel illustraties in zwart/wit en kleur verduidelijken dit tijdperk. Voor geïnteresseerden in cultuurgeschiedenis van de westerse wereld in de twintigste eeuw. Met verklarende woordenlijst, tijdtabel en register.

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-20121225  -  Studio 15