geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0 - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

Allerzielen, 2 november

De katholieke feestdag Allerzielen valt een dag na
Allerheiligen. Nog niet zolang geleden was het voor katholieken een vrij algemene gewoonte om naar het graf van familieleden te gaan om daar bloemen te leggen en de overledenen te gedenken. Het graf werd meteen goed schoongemaakt en kon er weer een jaartje tegen.

De traditie stamt, voorzover bekend uit de abdij Cluny (klooster uit het Frankische Rijk) waar abt Odilo in 998 bepaalde dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag na Allerheiligen de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze moesten herdenken. In de 14de eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk.
 

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Allerzielen in Mexico

Bijna iedereen in Mexico is katholiek en waarschijnlijk wordt daarom in Mexico Allerzielen (dia de los Muertos) nog steeds grootscheeps gevierd. Het is een dag van vrolijkheid en feest. De dag vóór Allerzielen wordt door veel bewoners uitgebreid gekookt. Een deel van het voedsel wordt op een huisaltaar geplaatst. De doden worden uitgenodigd de levenden te bezoeken en de bevolking is even niet bang voor de doden.

Overal worden skeletten, harten en schedels van suikerwerk uitgestald en verkocht. De winkels zijn versierd met allerlei doodssymbolen, zoals bijvoorbeeld de etalagepop rechts in de vorm van een skelet

Op Allerzielen zelf brengen nabestaanden een bezoek aan de graven van overleden familieleden. Ze maken het graf schoon en versieren deze met bloemen en voedsel. Met figuren uit snoep, gips of papier wordt de dood gesymboliseerd. Ook eten mensen speciaal brood, pan de muerto, dodenbrood.
Mede door de grote markten die worden gehouden is het eigenlijk één grote reünie, waar men bekenden ontmoet en flink gedronken wordt.
 

dodenbrood
calavero, etalageskelet

Tip: in de film 'Under the Vulcano' van John Huston wordt Dia de los Muertos in al zijn vrolijkheid, maar ook in zijn geheimzinnigheid op bijzondere wijze in beeld gebracht.
Speelt zich bovendien af in één van de paradijselijkste plekjes van de wereld: Cuernavaca, stad van de eeuwige lente. Zonovergoten, een overdaad aan bougainvilles, jacaranda's en ... uitzicht op de majestueuze vulkaan Popocatepetl.

Spreuk

Rabindranath Tagore:

'Sterven is het uitdoven van een lamp,
niet de vernietiging van het licht.'Leads / verwijzingen


Door de vaststelling van de gedenkdag op 2 november wordt de band met Allerheiligen beklemtoond. Zo wordt benadrukt dat Gods volk, zowel zij die reeds in Gods aangezicht leven als zij die nog onderweg zijn naar de eeuwige zaligheid, één gemeenschap vormt.

 Allerzielen.nl  -  van de Stichting Interkerk
De traditie stamt, voorzover bekend uit de abdij Cluny (klooster uit het Frankische Rijk) waar abt Odilo in 998 bepaalde dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag na Allerheiligen de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze moesten herdenken. In de 14de eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms -Katholieke Kerk.
 Heiligennet
Op Allerzielen kunnen wij mensen op aarde de nog niet uitgeboete overledenen [ die zich op een plaats van outering bevinden ] tot steun zijn en in gebed vergeving vragen voor wat hen nog belast.
 Klap.net - speciaal voor kinderen
 Meertens Instituut  -  Allerzielen
Op Allerzielen wordt in de Rooms-Katholieke kerk gewezen op de thema's sterfelijkheid, dood en laatste oordeel.
Het eten van zielebroodjes door de nabestaanden en het uitdelen daarvan aan armen is lange tijd een onderdeel van het Allerzielenfeest geweest. Elk (al of niet onder gebed) gegeten broodje betekende de verlossing van een zieltje. Deze brooduitdeling was een belangrijke vorm van kerkelijke armenzorg.
 Nederrlands Centrum voor Volkscultuur
Met Allerzielen wordt niet alleen gebeden voor de zielenheil van de overledenen. Men bezoekt ook de kerkhoven en plaatst gewijde kaarsen en witte bloemen op de graven. Ook at men speciale koeken bij Allerzielen. Deze 'zielenkoeken' werden op 2 november gezamenlijk met de andere familieleden gegeten.
 Pierepauwen op Vlieland -
Wordt op 2 november op Vlieland gevierd. Soort van Sint-Maarten. Wanneer pierpauwen (of pierepauwen) precies is ontstaan is niet duidelijk. Bij deze Vlielandse folklore zingen de kinderen het volgende liedje:
 
Piere piere pauwen,
Klaas en Fijtje gaan trouwen.
Klaas met een wit overhemd aan
En Fijtje met witte mouwen

Wellicht dat het iets te maken heeft met het franse lichtfeest rond Petrus en Paulus [ Pierre et Paul ].

Ik weet niet of ze het elk jaar vieren, maar op de vlielandse basisschool De Zeester wordt aandacht besteed aan het Pierepauwen.

  Van Allerheiligen tot sint-juttemis - Inez van Eijk
Regent het niet met Sinte-Margriet, dan regent het zes weken niet... Hoe zit dat eigenlijk? En waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum maar wel op een zondag, terwijl Kerstmis toch -vaste prik - Op 25 en 26 december in de jaarplanning is opgenomen! Nachtmerries vanwege die haas met z'n eieren en dat vermaledijde schrikkeljaar waarin de dames de heren ten dans mogen vragen?
Hooglopende discussies over kalveren die uitgerekend met sint-juttemis op het ijs dansen en over de jas van Maarten? Of was het een pijp? Er kunnen heel wat kwellende vragen bij een mens opkomen. Over wivekensdag en verzenderkensdag in Vlaanderen, de kallemooi op Schiermonnikoog, 'zotte mondag' in Ronse, luilak in Amsterdam, de Gilles in Binche (Charleroi), over Klaasomes, paasstaken, vrijstersmarkten en onschuldige kinderen. En wáár haal je zo gauw die tien wijzen vandaan die het antwoord uit hun mouw schudden? Dan is dit boekje eerder binnen handbereik. Het geeft weliswaar geen antwoord op álle levensvragen, maar voor zover ze de kalender betreffen, kom je er een heel eind mee.

All Saints' Day [ zie New Advent ], Ognissanti, Todos los Santos, Toussaints [ zie Lexilogos ]

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2010-1004 - Studio 15