geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0 - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Allerheiligen


Allerheiligen [feest van alle heiligen] is een christelijke feestdag, waarop alle heiligen van de Rooms-Katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht. Sinds de negende eeuw wordt het feest op 1 november gevierd.

Bij de kerkelijke viering van Allerheiligen wordt het thema van het einde der tijden behandeld. Er worden missen opgedragen aan alle heiligen en kerkhoven bezocht. Het leven van de heiligen die in de hemel verblijven wordt herdacht en als voorbeeld gesteld voor een goed christelijk leven.

Het feest dient samen met Allerzielen [de volgende dag] om het doodsbesef van de mensen te versterken, het geloof te verdiepen en te wijzen op de verbondenheid van de gelovigen met de doden.

Op de avond vóór en de middag en avond ván Allerheiligen worden voorbereidingen getroffen voor het feest van Allerzielen. In zowat alle Rooms-Katholieke streken worden de kerkhoven schoongemaakt en met bloemen versierd.Leads / Verwijzingen

 Allerheiligen.nl
De Katholieke Kerk kent al sinds de eerste jaren van het Christendom vele martelaren. Martelaar (van het griekse woord martus = getuige) was de bijzondere eretitel voor degenen die gedurende de christenvervolgingen in het Romeinse Rijk hun trouw aan het christelijke geloof met de dood moest bekopen. Deze martelaren werden oorspronkelijk in een gezamenlijke herdenking van alle martelaren vereerd, maar Gregorius III veranderde in 732 het martelarenfeest in Allerheiligen.......
 Arkade  -  Allerheiligen
Hoe vertel ik de kinderen over Allerheiligen? Verhalen voor in de klas en school, Hoe geef ik het vorm in de klas of op school?, Wetenswaardigheden over dit feest! en Hoe viert de kerk dit feest?
 Heiligenlexikon  -  Ökumenisches Heiligenlexikon Heilige - Namen - Patrone
 Heiligennet
Reeds vanaf het begin van het christendom spelen de heiligen een belangrijke rol, en tot in onze tijd hebben de heiligen voor alle mensen een boodschap. Heiligennet probeert een overzicht te geven van de heiligen zoals deze voorkomen op de Romeinse kalender. Een klein punt van bezinning waarmee U verder op weg kunt, naar het voorbeeld van deze heiligen die u op deze dag "ontmoeten" kunt.
 Kirchliches Festjahr  -  Allerheiligen
Sammelfeste für alle heiligen Martyrer und übrigen Heiligen. Hintergrundfolie ist die sterbende Natur, durch die die ewige Welt der Heiligen sichtbar wird.
Im irischen Einflussbereich (z. B. USA) haben sich vorchristliche Brauchelemente erhalten, analog den Saturnalien vor dem römischen Neujahr. Am Halloween, dem Vorabend der Heiligen (= hallows), wird ein ausgelassenes Brauchtum gepflegt.
Andere Bezeichnungen für Allerheiligen: Godeshilligendach, Aller sintentag (Rheinland), Helgona messa, helmisse (Skand.).
 Klap.net  -  speciaal voor kinderen
 Meertens Instituut
Geschiedenis Allerheiligen | Rooms-katholieke kerkelijke viering | Wereldlijke feestelijkheden | Gebruiken rond 1 november
 Museum zu Allerheiligen  -  in de stad Schaffhausen, Zwitserland
Museum im Gebäudekomplex des ehemaligen romanischen Benediktinerklosters Allerheiligen. Archäologie, Geschichte, Naturkunde und Kunst in über 80 Schauräumen
 Ref.ch  -  Allerheiligen
Jährliche Gedenktage für Verstorbene - seien es Märtyrer, Heilige oder "Normalsterbliche" - gab es bereits im antiken Christentum. Seit dem 9. Jahrhundert hat dieses Gedenken ein festes Datum: Allerheiligen wird am 1. November begangen. 998 legte dann Odilo von Cluny die Allerseelenfeier für den 2. November fest, die Mönche von Cluny verbreiteten das Fest im 11. Jahrhundert, in Rom wurde es erstmals im 14. Jahrhundert gefeiert.
 Startkabel Allerheiligen  -  gaat eigenlijk meer over Halloween op 31 oktober

 Geback
Auch die oberschwäbischen "Seelen" (ein längliches, mit Kümmel und Salz bestreutes Gebäck) gehen auf den Allerseelentag zurück. Früher wurden sie nur an diesem Tag gebacken und gegessen.

Boeken / Tijdschriften

 Van Allerheiligen tot sint-juttemis - Inez van Eijk
Regent het niet met Sinte-Margriet, dan regent het zes weken niet... Hoe zit dat eigenlijk? En waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum maar wel op een zondag, terwijl Kerstmis toch -vaste prik - Op 25 en 26 december in de jaarplanning is opgenomen! Nachtmerries vanwege die haas met z'n eieren en dat vermaledijde schrikkeljaar waarin de dames de heren ten dans mogen vragen?
Hooglopende discussies over kalveren die uitgerekend met sint-juttemis op het ijs dansen en over de jas van Maarten? Of was het een pijp? Er kunnen heel wat kwellende vragen bij een mens opkomen. Over wivekensdag en verzenderkensdag in Vlaanderen, de kallemooi op Schiermonnikoog, 'zotte mondag' in Ronse , luilak in Amsterdam, de Gilles in Binche (Charleroi), over Klaasomes, paasstaken, vrijstersmarkten en onschuldige kinderen. En wáár haal je zo gauw die tien wijzen vandaan die het antwoord uit hun mouw schudden? Dan is dit boekje eerder binnen handbereik. Het geeft weliswaar geen antwoord op álle levensvragen, maar voor zover ze de kalender betreffen, kom je er een heel eind mee.


 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2010-1004 - Studio 15