geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

2009 < > 2011

Internationaal Jaar van de Biodiversiteit (VN)
Internationaal Jaar van de Jeugd (VN)
Chopinjaar [ 200e geboortedag van de Poolse componist ]
Tolstoj-jaar [ 100e sterfdag van de Russische schrijver ]
Harry Mulisch overleden.
 

line b - illu

films uit 2000   boeken uit 2000   muziek uit 2000

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


4 januari.
Opening Burj Khalifa in Dubai, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld.
10 januari. Sven Kramer  voor de vierde maal op rij Europees kampioen schaatsen allround. Nog nooit eerder door iemand gepresteerd.
12 januari. Zware aardbeving in Haïti, met het epicentrum vlakbij de hoofdstad Port-au-Prince. Zowel regering als goede doelen overdijven het aantal slachtoffers. Redelijk nauwkeurige cijfers van een verontruste Nederlander ter plaatse [ hij bezoekt alle begraafplaatsen en massagraven ] worden weggewuifd.
13 januari. Gerd Leers treedt af als burgemeester van Maastricht nadat de burgemeester in opspraak was geraakt met de koop van een Bulgaarse vakantievilla. Hij zou zijn ambt en zijn privébelangen niet goed hebben gescheiden.
25 januari.  Voetbalclub HFC Haarlem wordt failliet verklaard.
26 januari. Het Nederlandse bedrijf Spyker neemt de Zweedse autofabriek Saab over van het General Motors.
27 januari. Apple introduceert de iPad tablet7 februari. Sieneke Peeters wint het Nationaal Songfestival 2010 met een liedje van Pierre Kartner. Professionele muziekwereld en professionele reaguurders reageren veelal op bijzonder kinderachtige wijze.
12 februari. Openingsceremonie Olympische Winterspelen 2010 in Vancouver.
20 februari. Kabinet-Balkenende IV komt ten val na een crisis over de missie in Uruzgan en veroorzaakt flinke rimpelingen in het politieke bestel.
25 februari. Minarettenverbod in Zwitserland.
26 februari. Nicolien Sauerbreij wint in Vancouver voor Nederland op de parallelle reuzenslalom snowboarden de 100e olympische gouden medaille.
27 februari. Zware aardbeving [ magnitude van 8,8 ] voor de Chileense kust, ruim honderd kilometer ten noorden van de stad Concepción. De gevolgen [ vooral de reacties van niet-getroffenen ] geven een blik in de toekomst van van wat er in stedelijke gebieden gebeurt met een teruggetreden en zwakke overheid.
26 februari. Stormdepressie Xynthia trekt over Zuidwest- en West-Europa.

6 maart. Ruim 93% van de IJslandse bevolking verwerpt het akkoord over de terugbetaling aan Nederland van de Icesaveschuld.
9 maart. Er komt een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke Kerk, nadat reeds 200 keer melding is gemaakt van misbruik door katholieke geestelijken.
12 maart. Er komt een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de afgelopen en de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam en Wouter Bos [ PvdA ] kondigt zijn vertrek uit de Nederlandse politiek aan. Daarbij schuift hij Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam, naar voren als kandidaat voor het lijsttrekkerschap.
20 maart. Paus Benedictus XVI biedt per brief zijn verontschuldigingen aan voor het seksuele misbruik van kinderen door rooms-katholieke geestelijken in Ierland.
21 maart. Uitbarsting gletsjervulkaan Eyjafjallajökull op IJsland.

Vliegverkeer wereldwijd rond half april dagenlang verstoord door vulkaanas Eyjafjallajökull. Noord-Europa heeft het meest te lijden. Zie ook IJslandgrappen.

10 april. De Poolse president Lech Kaczyński en vele Poolse hoogwaardigheidsbekleders komen om bij een vliegtuigongeluk bij de Russische stad Smolensk. Lijkt erop dat de piloot gedwongen werd om in de mist te landen.
14 april. Bij een duinbrand tussen Schoorl en Bergen aan Zee is er onvoldoende water en moet een 8 km lange slang worden gefabriceerd. Door een communicatiestoornis wordt vergeten blushelicopters op te roepen. Wel wordt volgens het rampenplan Bergen aan Zee geëvacueerd.
20 april.  Explosie op boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Blussen lukt niet erg en het drijvende platform kapseist. Omdat de automatische afsluiter op de zeebodem niet in werking treed, ontstaat een milieuramp.

1 mei. Wereldtentoonstelling in Sjanghai geopend.
8 mei. Proloog Giro d'Italia in Amsterdam wordt gewonnen door Bradley Wiggins [ Sky Team ] uit Groot-Brittannië in 10:18. Zie Giro d'Italia bij Flickr.
9 mei. 2e etappe Giro d'Italia van Amsterdam naar Utrecht wordt gewonnen door Tyler Farrar uit de VS in 4:56:46.
10 mei. 3e tappe Giro d'Italia van Amsterdam naar Middelburg wordt gewonnen door Wouter Weylandt uit België in de tijd van 5:00:06.
12 mei. Vliegtuigcrash in Libië. 1 overlevende. Meeste passagiers bij vliegramp in Tripoli van Nederlandse afkomst. Toestel betrof een Airbus 330 van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqyah Airways. Sloeg vlak voor de landing te pletter. Bij aanvliegen vanuit westelijke richting op baan 09 beperkt zicht door mist en opkomende zon. Getuigen zagen twee lichtflitsen. In de dagen erna ontstaat in Nederland grote verontwaardiging over de verslaggeving, zowel op televisie als in de geschreven pers. Vooral de Telegraaf krijgt het te verduren, omdat een verslaggeefster de enige overlevende, een jongen van 9 jaar op de intensive care, via de behandelend arts telefonisch heeft benaderd door zich voor een familielid uit te geven.

14 mei. Na 25 jaar dienst wordt de spaceshuttle Atlantis vanaf het Cape Canaveral Air Force Station gelanceerd voor zijn laatste ruimtereis. Na terugkeer zal het ruimteveer door de NASA worden verkocht. Zie NASA - Shuttle Missions
19 mei. In Bangkok [ Hoofdstad van Thailand ] maakt het leger met geweld een einde aan de wekenlange bezetting van het zakendistrict door de Roodhemden die zich verzetten tegen de People's Alliance for Democracy (PAD).
20 mei. In het blad Science wordt bekend gemaakt dat een groep Amerikaanse wetenschappers [ olv Craig Venter ] er in is geslaagd 'synthetisch leven' te doen ontstaan. Zie Science magazine

3 juni. In het kader van Mars500 laten drie mannen zich in Moslou anderhalf jaar lang opsluiten [ die tijd is nodig om naar Mars en terug te reizen ]. Zie ESA [ Europeam Space Agency / Europese ruimtevaartorganisatie ]
9 juni. Parlementsverkiezingen in Nederland. VVV [ liberale partij ] wordt door klein verschil met PvdA [ socialistische partij ] de grootste partij. Eenmanspartij PVV van Geert Wilders wint fors. CDA [ christendemocraten ] olv Jan Peter Balkenende verliest historisch. Balkenende trekt daaruit zij conclusies en stapt op als partijleider.
11 juni. Aanvan 19e Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Al snel gedoe om verkapte reclame voor Bavaria bier middels een dutch dress [ simpele oranje stretchjurkjes voor de wat jongere [ en ik wil wat ] meid.
17 juni. Evert ten Napel [1944 ], sportverslaggever en sportcommentator van de oude stempel [ hij gebruikte een "ouderwetse" lipmicrofoon ] met uitdrukkingen als 'achtentachtig allemachtig prachtig!' geeft voor de laatste keer zijn commentaar bij de WK-wedstrijd Griekenland-Nigeria. Zie Wikipedia. Ik zal het missen.

Zaterdag 26 juni   -   Veteranendag
Zondag 11 juli. Nederlands voetbalelftal verliest finalewedstrijd tegen Spanje. Zie sfeerbeelden tWK 2010 Museumplein en Museumplein na winnen halve finale tegen Uruguay.

6 oktober. Nederlandse acteur Anthonie Kamerling [ Arnhem, 25-8-1966 ] pleegt zelfmoord. Zie Wikipedia.

31 oktober. Harry Mulisch overleden  [ Haarlem, 29 juli 1927 ]
Nederlandse schrijver. Zie Wikipedia, www.harrymulisch.com, Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl).

De Deense acteur, avonturier, schrijver en filmacteur Palle Huld, die model zou hebben gestaan voor de stripfiguur Kuifje, is op 26 november overleden. Hij was 98.
In 1928 won hij een wedstrijd in de krant Politiken ter nagedachtenis aan Jules Verne. Over deze gewonnen wereldreis schreef hij het boek 'Around the World in 44 Days with Palle'. Hiermee inspireerde hij Hergé voor de figuur Kuifje. Huld speelde tussen 1933 en 2000 in veertig films.naar begin pagina - button  Boeken 2010

De hemel is naar beneden gekomen, Een keuze uit de literaire nalatenschap
  -  Kees Fens, Huize Het Gras met Gerard Kornelis van het Reve in Greonterp  -  Teigetje & Woelrat [ unieke foto's ]

Nobelprijs literatuur 2010 voor Mario Vargas Llosa [1936], Peruviaans schrijver.

De Dronkemanswandeling   -  Leonard Mlodinow. Fysicus en publicist Mlodimow laat overtuigend zien dat vooral toeval het leven regeert.


naar begin pagina - button  Films 2010

A serious Man
(Joel & Ethan Coen), A sible Man (Tom Ford),  Alice in Wonderland, BurlesqueBad Lieutenant: Port of Call New Orleans (Werner Herzog),  Clash of the TitansDes Hommes et des Dieux (Xavier Beauvois),  Exit through the Gift Shop (Banksy),   Green Zone, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Deel 1Inception (Christopher Nolan). Droomdeskundige Cobb staat aan hoofd van team metafysische wizz-kidds waarmee hij diep in het bewustzijn van zakenbobo's moet binnendringen om financieel voordeel te halen,  Iron Man 2Lebanon (), Lourdes (Jessica Hausner),  Poetry (Lee Chang-dong, Zuid-Korea). Vrouw van in de zestig begint belangstelling voor poëzie te krijgen en wil één gedicht schrijven voor ze dood gaat of door de bij haar geconstateerde Alzheimer de woorden verliest,  Rabbit Hole (VS, John Cameron Mitchell). Over rouwverwerking. Leven gelukkig echtpaar verandert ingrijpend na dodelijk ongeluk van hun zoon. Met Nicole Kidman en Aaron Eckhart.  Submarino (Thomas Vinterberg),  The Chronicles of Narnia: the Voyage of the Dawn TreaderThe Killer inside me (Michael Winterbottom),  The Social Network (David Fincher),  Toy Story 3 (Lee Unkrich),  Tron: Legacy, Un Prophete (Jacques Audiard),  Uncle Boonmee who can recall his past Lives (Apichatpong Weerasethakul),  White Material (Claire Dennis),  Winter's Bone (Debra Granik). Mix thriller, donker sprookje en neorealistisch drama in onzichtbaar Amerika.
 

Blik op Blik, de vormgeving van het Nederlandse verpakkingsblik - 9789078964520naar begin pagina - button  Muziek

Electropop, Urban ?

Before Today - Ariel Pink's Haunted Graffiti,  Husbands and Wives  -  Charlie Dée,  I speak because I can   -  Laura Marling,   Odd Blood  -  Yeasayer,  Teen Dream  -  Beach House


naar begin pagina - button  Linkssquarebltw  Eyjafjallajökull [ gletsjervulkaan IJsland ]

squarebltw  Blik op Blik. Design van Nederlands verpakkingsblik. 
Mienke Simon Thomas, Evert van der Weg en Charles Boissevain. Uitgeverij Thieme Art en Historisch Museum Deventer, 176 pag, rijk geillustreerd, € 19,95, ISBN: 9789078964520

2009 < > 2011
 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2013 0304 -  Studio 15