geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

Cafébrand in Volendam: 14 doden en veel ernstig gewonden, Ruimtesonde landt op planetoide. Uitbraak van mond- en klauwzeer, Milosovic wordt gearresteerd en naar Den Haag gebracht, Eerste ruimtetoerist: Dennis Tito, Bruiloftsdrama in Jeruzalem, Koningsdrama in Nepal, Timothy McVeigh terechtgesteld, Brood dood,  Oud-kamerlid Singh Varma in opspraak, Derde toerzege Armstrong, Sylvia Millecam  overlijdt aan kanker, Nederlands voerbalelftal uitgeschakeld voor WK, Zelfmoordaanslag in New York en Washington [vs], Atoomonderzeeër Koersk gelicht, Meisje van Nulde, Brand in de Gotthardtunnel, VS en Groot-Brittannië bombarderen Afghanistan, Eerste film Harry Potter in premiere.
 

Het aanzien van 2002 - illu
line a - illu
line b - illu

films uit 2001   boeken uit 2001   muziek uit 2001

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Cafébrand in Volendam: 14 doden en veel ernstig gewonden
Ruimtesonde landt op planetoide
Mir voltooit zijn missie en stort op aarde
Uitbraak van mond- en klauwzeer
Verloving kroonprins Wille-Alexander en Maxima wordt bekendgemaakt.
Per 1 april kunnen ook homo's officieel trouwen.
Milosovic wordt gearresteerd en naar Den Haag gebracht.
Euthanasiewet aangenomen.
Eerste ruimtetoerist: Dennis Tito
 
Caroll O'Connor , ofwel 'Archie Bunker' [1924] uit de tv-serie 'All in the Family', overlijdt op 21 juni.
John Lee Hooker [1917], bluesmuzikant, overlijdt op 21 juni.

7 augustus. Larry Adler, Amerikaans harmonica-virtuoos overlijdt op 87-jarige leeftijd in Londen. Week in McCarthy-tijdperk uit. Speelde met o.a. Duke Ellington, Django Reinhardt en Dissy Gillespie. Kreeg Oscar-nominatie voor soundtrack film Genevieve (1953). Zie Youtube (2013) waar hij Mexican Melody speelt.

Zo 12 augustus. Pierre Klossowski, schrijver/schilder overleden. Vooral bekend door zijn romantrilogie Les lois d l'hospitalité (De wetten van de gastvrijheid). De schrijver stelt daarin dat de geest slechts tot volledgige kennis kan komen door totale erotische en sexuele vrijheid voor het lichaam op te eisen en te verwezenlijken.

Maandag 11 septemberAanslag met gekaapte lijnvliegtuigen op de Twin Towers [New York] en het Pentagon [Washington] in de Verenigde Staten van Amerika. Er vallen duizenden doden. Zie Leads

Zondag 7 oktober: VS en Groot-Brittannië beginnen met bombarderen in Afghanistan.

NovemberRosemary Brown, die 'in verbinding'  stond met vele overleden componisten overlijdt op 85-jarige leeftijd.

Eerste Harry Potter-film in premiere.
Eerste film naar 'In de ban van de Ring' van Tolkien gaat in premiere.


Boeken  naar begin pagina

De Valse Dageraad
- Jan van Aken. Laaglandse lefgozer baant zich een weg door de elfde eeuw,  Kaas en de Evolutietheorie - Bas Haring,

99 Francs - Frederic Beigbeider. Amorele reclameman legt de wereld op een snijtafel ofwel ex-reclameman spuugt gal in de bron van waaruit hij dronk,  Het Listige Mes/The Subtle Knife  -  Philip Pullman. Deel 2 van trilogie,  Plateforme - Michel Houellebecq. Ambtenaar zet een reisbureau op voor sekstoerisme, The Correction - Jonathan Franzen


Films  naar begin pagina

Costa!
(Nederland, Johan Nijenhuis). Met Daan Schuurmans en Georgina Verbaan),  Down (Nederland, Dick Maas. Amerikaanse remake van 'De Lift',  Dweepa (India, Girsh Kasaravalli, La Pianiste (Frankrijk, Michael Haneke). Met Isabelle Hupert en Annie Girardot,  Gimmy Shelter (VS, Albert en David Maysles). Opgepoetste versie van tournee Rolling Stones met moord op het Altamont-concert,   Hannibal (VS, Ridley Scott). Vervolg op Silence of the Lambs, Nynke (Nederland, Pieter Verhoeff). Historisch drama over schrijfster van Afke's Tiental en haar man Pieter Jelles Troelstra,  Planet of the Apes (VS, Tim Burton). Remake van de klassieke sf-epos uit 1968. Met Mark Wahlberg en Charlton Heston in cameo, Spirited Away (Japan, Hayao Miyazaki). Met Oscar voor beste animatiefilm. Meisje Chihiro moet de omtovering van haar ouders in een leegstaand pretpark tot varkens ongedaan maken,  Stuur meer Snoep / Send mere slik ( Caecilia Holbek Trier, Denemarken ). jeugdfilm. Twee stadsmeisjes leren in de zomervakantie het platteland waarderen,  The Fellowship of the Ring . Eerste deel van de trilogie The Lord of the Rings van J.J.R. Tolkien,  Zusters / Syostry ( Sergei Bodrov, Rusland ). Twee zusjes worden door de mafia bedreigd,


Muziek  naar begin pagina

Angel
-  Shaggy & Rayvon,  Can't fight the moonlight  -   LeAnn Rimes,  Can't get you out of my head   -   Kylie Minogue,  Damn, I think I love you  -  Starmaker,  Elevation   -  U2,  Fallin'   -   Alicia Keys, Happy  -  Sita,  It wasn't me  -   Shaggy & Richardo 'RikRok' Ducent,  L'amour toujours   -  Gigi d'Agostino,   Love don't cost a thing  -   Jennifer Lopez,  Miss California  -   Dante Thomas, Moi ... Lolita   -  Alizee,  Ms. Jackson  -   Outkast,  My way  -  Herman Brood,  Nutradinha  -  Cesaria Evora,  One Day Fly  -  Kopspijkers,  Out of Reach -  Gabrielle,  Puf / Schudden  -   Def Rhymz,  Thank You  -  Dido,   Vivre La Vie  -  Kelly Joyce,  Zij maakt het verschil   -   De Poema's

Out On My Own - Michelle [Nederlandse inzending Eurovisie Songfestival  -  18de plaats]

  

2000 < >  2002

Leads/sporen naar het jaar 2001  naar begin pagina

  11 september   -   Pieter Janssens 
Gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen in de gekaapte vliegtuigen, het WTC en het Pentagon. Het is een chronologisch verhaal vanuit het perspectief van de slachtoffers, hulpverleners en veiligheidsmensen. In flashbacks wordt de geschiedenis van de daders verteld. Het onderzoeksteam van Der Spiegel heeft zich op vele bronnen gebaseerd: radiocontact tussen de cockpits en de vluchtleiding, mobiel telefoonverkeer vanuit de vliegtuigen, telefoontjes vanuit het WTC, gesprekken met zestig slachtoffers, met brandweerlieden en familieleden van de kapers, en met de FBI, CIA en de Duitse inlichtingdienst. Een non-fictieboek dat leest als een roman.
  De Islam   -   Shirah Lachmann
Geen religie in onze tijd is meer gevreesd en vaker verkeerd begrepen dan de islam. In de verbeelding van het Westen is de islam synoniem aan vrouwenonderdrukking, burgeroorlog en terrorisme. In Islam. De geschiedenis van een wereldgodsdienst corrigeert Karen Armstrong deze visie. Op overtuigende wijze Iaat ze zien dat dit snelstgroeiende geloof ter wereld uiterst veelzijdig en complex is, en zeker niet alleen maar moet worden geïdentificeerd met fundamentalistische stromingen.
In dit briljante boek biedt Karen Armstrong een krachtig weerwoord tegen de mensen die beweren dat het Westen en de islam beschavingen zijn die haaks op elkaar staan.
Islam. De geschiedenis van een wereldgodsdienst begint met de vlucht van Mohammed en zijn familie en de oprichting van de eerste moskeeën. Armstrong legt uit wat de crux is van de splitsing tussen Shii- en Sunni- moslims en beschrijft de opkomst van het Soefi-mysticisme en de verspreiding van de islam door Noord -Afrika, de Levant Azië; het verwoestende effect van de kruistochten op de islamitische wereld, de bloei van de islam in de veertiende en vijftiende eeuw en de oorsprong en reikwijdte van de revolutionaire islam. Ze besluit met een overzicht van de huidige islam, en een weloverwogen visie op de gevaren en uitdagingen van deze wereldgodsdienst.
Karen Armstrong is een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van religie. Ze schreef diverse bestsellers, waaronder Een geschiedenis van God.
  Taliban   -   Tinke Davids 
De Taliban is de meest radicale en extremistische Islamitische groepering ter wereld. Sinds ze na een burgeroorlog de macht in Afghanistan hebben overgenomen en onderdak boden aan 's werelds meest gezochte terrorist Osama bin Laden is hun naam synoniem aan de dreiging van de moslim-fundamentalisten. In Afghanistan wordt de Sharia, de strenge Islamitische wetgeving, met strakke hand aangehouden waarbij vooral vrouwen het moeten ontgelden: praktisch alle rechten zijn hun afgenomen. De Taliban zelf blijft een mysterieuze organisatie, niemand weet precies hoe ze georganiseerd zijn en wie de leiders zijn. Het Westen maar ook het Midden-Oosten reageert voorzichtig: Afghanistan is van strategisch belang voor de wereld-oliehandel en de Taliban hebben een magische aantrekkingkracht op allerhande splintergroeperingen.
Ahmed Rashid werkt sinds 1979 als journalist in Afghanistan. In Taliban beschrijft hij de fascinerende geschiedenis van het ontstaan van deze groepering en haar weg naar de macht. Tegelijk geeft hij een beeld van een verscheurd en zwaar bevochten land dat zich altijd op een kruispunt tussen de grootmachten lijkt te bevinden.

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2013 0207 -  Studio 15