geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0 - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

1980 < > 1982

1982

Aanslagen op de president van de VS, de Paus en de president van Egypte, Anwar Sadat.
Kroonprins Charles trouwt onder groot enthousiasme van het Engelse volk met Lady Diana Spencer.
In de VS worden de eerste AIDS-gevallen bekend.
Eerste start van het ruimteveer Columbia.
Frans Verberne wordt vermoord.
Grootse demonstratie tegen kernraketten.
Staat van beleg in Polen.

 

Diana en Charles op het bordes
vanaf nu is zij voer voor fotografen

films uit 1981  boeken uit 1981  muziek uit 1981

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


Demonstraties anti-kernenergiebeweging bij de centrale Dodewaard loopt volledig uit de hand.

Jannes van der Wal (24) wordt in Sao Paulo wereldkampioen dammen.

Ronald Biggs,
een van de deelnemers aan de grote Engelse treinroof in 1963, wordt gekidnapt en vanuit Barbados aan de hoogste bieder te koop aangeboden. Na een juridisch gevecht gaat hij vrijuit en mag terugkeren naar Brazilië.

Tijdens het WK schaatsen in Oslo rijdt de Fries Hilbert van der Duim, beroep onderwijzer, op de vijf kilometer twee rondjes voor het einde al met beide armen los en passeert de Noor Sjöbrand. Met zijn handen op zijn knieën rijd hij naar de wissel. Als het publiek begint te joelen en de coaches Van 't Oever en Kloosterboer driftig beginnen te zwaaien, begrijpt hij zijn vergissing . Hij rijdt alsnog de wedstrijd uit, maar verliest.

4 januari. De lang gezochte Yorkshire Ripper [ Peter Sutcliffe ] wordt opgepakt. Sinds oktober 1975 bracht hij dertien vrouwen op gruwelijke wijze om het leven.
5 januari. Het Nderlandse jeugdjournaal voor het eerst op de buis..
20 januari. Gegijzelde personeel Amerikaanse ambassade in Teheran (Iran) wordt na 444 dagen vrijgelaten en via Algiers en Wiesbaden naar de VS gevlogen. Wellicht een cadeau voor de inauguratie van de 40e Amerikaanse president Ronald Reagan.

9 februari. Rock-'n-roll zanger Bill Haley overlijdt op 53-jarige leeftijd.
24 februari. Luitenant-kolonel Antonio Tejero Molina geeft zich na een 18-urige gijzeling van het Spaanse parlement over.
26 februari. Snelle Franse trein [ TGV ] maakt zijn eerste rit en haalt een topsnelheid van 381 km/u. Moet gaan concurreren met het vliegtuig.

6 maart. Marianne Bachmeier schiet in de rechtbank van het Duitse Lübeck de vermoedelijke moordenaar van haar zevenjarig dochtertje dood.
30 maart. Aanslag op Reagan. De nieuwe Amerikaanse president Ronald Reagan wordt in Washington D.C. door de 25-jarige student John Hinckley Jr. neergeschoten en raakt daarbij zwaar gewond.

2 april. In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, breken de zwaarste gevechten uit sinds 1978. Syrische troepen strijden met rechtse christelijke milities.
3 april. In de Joegoslavische provincie Kosovo [ hoofdzakelijk bewoond door Albanezen ] wordt de noodtoestand uitgeroepen.
12 april. Ruimteveer Columbia is de eerste Spaceshuttle die een baan om de aarde vliegt.

13 mei. Aanslag op Paus Johannes Paulus II door de Turk Mehmet Ali Ağca.
21 mei. François Mitterrand eerste socialistische president van Frankrijk sinds Vincent Auriol.

5 juni. Er waart een nieuwe, mysterieuze ziekte rond: aids.
7 juni. Israel bombardeert de Iraakse kernreactor Osirak.

19 juli. Bernard Hinault, bijgenaamd 'Le Blaireau' (de das) wint de Ronde van Frankrijk.
Woensdag 29 juli. Kroonprins Charles trouwt onder groot enthousiasme van het Engelse volk met Lady Diana Spencer.

25 augustus. Voyager 2 ruimtesonde bereikt de planeet Saturnus.

Overlijdensadvertentie Pater Frans Verberne SCJ 14 september. Franciscus Martinus Verberne, voormalig leraar Frans en rector van het St. Janscollege te Den Haag wordt in Le Pouget, Frankrijk doodgeschoten. Frans Verberne had de pastorale zorg [ Père Werberne ] voor katholieken in Le Pouget, Puzols en Aumelas [ diocees Montpellier ]. Hij behoorde tot de orde SCJ, Sacre Coeur de Jésus [ net als de paters SJ intellectuelen, maar minder streng. 'Wij zijn jezuïeten mét een hart', zeiden ze.

Bericht in 'Le Figaro' van 15 september 1981:

Een geestelijk gestoorde doodt de excorcist van Montpellier.
Een man die zichzelf voor bezeten houdt, Louis Laurenco, heeft de exorcist van het bisdom Montpellier gedood door hem gisterenenamiddag twee kogels door het hoofd te schieten, alvorens een helderziende in de stad te verwonden. Na de moord op pater Frans Verberne ging hij een helderziende, mevr. Mathilda, in Montpellier aan huis opzoeken om haar te doden. Maar licht gewond slaagde zij erin de politie te waarschuwen die de geestelijk gestoorde man kwam inrekenen.

Zie voor de geschiedenis van het St. Janscollege 'Het Sint janscollege in het verleden, heden en de toekomst'.
Zie ook artikel 'De dialektiek van de duivelsuitbanner', een artikel dat ik vond n.a.v. de geweldadige dood van Pater Verberne en de vertaling van het boek van 'Drömmar om rosor och eld' [ Dromen van Rozen en Vuur ] van de Zweed Eyvind Johnson.

26 september. Herdenkingsdienst voor pater Verberne op het St. Janscollege in Den Haag. Is op 18 september begraven. Kapel voor eenderde gevuld. Een stuk of 5 oud-leerlingen. Na afloop was er koffie met broodjes. Pater Jan van Woerkum SCJ deelde een tweebladig verslag van de begrafenis uit waaruit o.a . naar voren komt dat Mgr. Boffet de dienst in de HH. Jacobus en Catharinakerk te Le Pouget leidde in concelebratie met 84 in het wit gklede priesters die in drie rijen rond het altaar geschaard stonden. Bij de teraardebestelling donderde en bliksemde het, terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam. Iets dat volgens de lokale bevolking altijd gebeurde als 'un homme d'une grande valleur' naar zijn laatste rustplaats werd gebracht. Maar de regen zorgde er wel voor dat het graf met water volliep en de bijzetting pas de volgende ochtend kon plaatsvinden.

27 september. Eerste officiële lijndienst TGV op de Ligne à Grande Vitesse (LGV) Sud-Est tussen Parijs en Lyon,

Dinsdag 6 oktober. Tijdens een militaire parade in Egypte wordt het vuur geopend op de eretribune. President Anwar Sadat komt daarbij om het leven en moet zo boeten voor het kaderakkoord van Camp David tussen Egypte en Israël.
6 oktober. NLM Fokker F28-4000 stort in zwaar onweer neer bij Moerdijk.

Zaterdag 21 november. Rond 400.000 mensen demonsteren in Amsterdam tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in Nederland. De stoet is zeven kilometer lang en wordt aangevoerd door Mient-Jan Faber van het IKV, het Inter-Kerkelijk Vredesberaad.
Vrijdag 27 november. De Duitse actrice en zangers Lotte Lenya overlijdt op 83-jarige leeftijd.

December. Staat van beleg in Polen.

25 december. Witte kerst [ in Nederland ligt tussen de 11 en 20 centimeter sneeuw ].

Werkloosheid wordt onbeheersbaar. Van 322.000 naar 475.000.


omhoog Boeken

Onder IJsbergen
- J. Bernlef, Popcorn - Bart Chabot, Zoeken naar Eileen W. - Léon de Winter, Wie niet weg is wordt gezien - Ida Vos

De onzichtbare Steden - Italo Calvino. Aan het hof van Kublai Khan sit Marco Polo sterke reisverhalen p, God Emperor of Dune - Frank Herbert,  Je moet er maar op komen; een nieuw puntendieet van het dietisch reveil - Richard Smitt/Alexander Pola, Joris en de Geheimzinnige Toverdrank - Roald Dahl,  Kroniek van een aangekondigde Dood - Gabriel Garcia Marquez. Twee jongens wreken de verloren eer van hun zuster, Midnight's Children - Salman Rushdie. Allegorie over een magisch begaafde jongen die bij de onafhankelijkheid van India wordt geboren, The I-Hate-Preppies Handbook - Ralph Schoenstein

The I-Hate-Preppies Handbook - illuJe moet er maa op komen - illu

omhoog Films

Absence of Malice
(VS, Sydney Pollack. Over media-ethiek en de betrekkelijkheid van waarheid. Met Paul Newman en Sally Fields, Body Heat (VS, Lawrence Kasdan). Debuurt Kathleen Turner, Endless Love (VS, Franco Zeffirelli). Mierzoet tiener-melodrama met Brooke Shields, Dragonslayer (VS, Matthew Robbins). Kindergriezelfilm,  Escape from New York (VS). CultklassiekerExcalibur (Engeland, John Boorman). Historisch drama over koning Arthur, de ridders van de Ronde Tafel en Merlijn de tovernaar, Das Boot (West-Duitsland, Wolfgang Petersen). oorlogsfilm. Klassieker, Eye of the Needle (VS, Richard Marquand). Verfilming bestseller Ken Follett. Met Donald Sutherland, Excalibur (John Boorman). Mooie King Arthur-verfilming. Op zoek naar de Heilige Graal, Ghost Story (VS, John Irvin). Laatste film van Fred Astaire, Mad Max II (VS, George Miller). Mel Gibson staat in een post-apocalyptische woestenij een kleine gemeenschap bij in strijd tegen bemzinedieven, Mephisto (Istvan Szabo). Klaus Maria Brandauer als Gustav Grundgens, Nighthawks. Amerikaans debuut van Rutger Hauer. Met Sylvester Stallone, On Golden Pond (VS). Met Katharine Hepburn als Ethel Thayer, Passione d'Amore (It, Ettore Scola). Melodrama met Valeria d'Obici en Bernard Giraudau, Raiders of the Lost Ark (VS, Steven Speilberg). Harrison Ford redt de Ark des verbonds uit handen van de nazi's, Tarzan, The Ape Man (VS, John Derek). Bo Derek in de domste Tarzan-film ooit, The Blues Brothers (VS, John landis). Komedie over twee muzikale broers,  The Postman Always Rings Twice (VS, Bob Rafelson). Hitsige remake van klassieke film noir met zwerver Nicholson en Jessica Lange, Time Bandits (GB, Terry Gilliam). Reis door de tijd van een jongetje en zes dwergen, True Confessions (VS, Ulu Grosbard). Thriller. met Robert Duval en Robert De Niro,


omhoog Muziek

Always look on the bright Side
- Mony Python, Amoureux Solitaire - Lio, And Love goes on - Earth, Wind & Fire, Cantara Pepe - The Press, Dat is alles - Rob de Nijs, Eisbär - Grauzone, Endless Love - Diana Ross en Lionell Ritchie, Funkin' for Jamaica - Tom Browne, Hold On Tight - Electric Light Orchestra [ELO], How 'bout us - Champaign, Ik wil op mijn kop een kamerbreed tapijt - Barry Hughes, Je suis un Rockstar - Bill Wyman, Just The Two Of Us - Grover Washington jr en Bill Withers, 'k voel me goed - Johan Verminnen, It's My Party - Dave Stewart & Barbara Gaskin, Keep On Loving You - Reo Speedwagon,  Kids in America - Kim Wilde, Looking for Clues - Robert Palmer, Ma Quale Idea - Pino d'Angio, Net als Gisteren - Normaal, Nobody Wins - Elton John,  One of us - ABBA, Popie Jopie - Pisa / Spaan en Van Meegeren, Pretend - Alvin Stardust, Prince Charming - Adam & the Ants, Puntje d'r in, puntje d'r uit - Slijpers, Rain in May - Max Werner, Rio - Maywood, Schoolgirl - Steve Forbert, Skandal im Sperrbezirk - Spider Murphy Gang, Stand and deliver - Adam & the Ants, Star - Kiki Dee, Stars on 45 - Stars on 45, Stille Willem - Henk Spaan, Tainted Love - Soft Cell, The Poet  -Bobby Womack), Under Pressure - Queen & David Bowie, Vienna - Ultravox, Voor Haar - Frans Halsema, What Becomes Of The Broken Hearted - Dave Stewart/Colin Blunstone,  Zonder jou - Rob de Nijs.

FreeRecordShop.nl - Music 

 

1980 < > 1982


Leads/Sporen naar de jaren tachtig


 Mode uit de tachtiger jaren  -  Vicky Carnegy en R. Price
Dit boek schetst een beeld van de jaren tachtig uit deze eeuw waarbij historische en culturele gebeurtenissen het kader vormen voor de mode uit dit decennium. Als belangrijkste sociale trends belicht de auteur yuppies (zakelijke kleding), life style (powerdressing), sport en fitness (sportschoenen voor massagebruik), hip hop en house jongeren-culturen en retro-stijlen. Veel foto's en illustraties waarop bekende politici, film-, pop- en sportsterren hun toonaangevende modestijlen demonstreren.
 Top 100 allertijden 1981

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2010-1119 - Studio 15