geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

1968 < > 1970

1969
Alternatieve Nachtwacht  - protesterende  bezoekers van de Bajes in Amstelveen

Jan Palach steekt zichzelf uit protest in brand.
Arafat wordt leider van de PLO.
De Gaulle treedt af. Ho Tsji Minh overleden.
Maagdenhuis bezet door studenten
Eerste mens op de maan. Het ARPANet wordt opgezet
Juan Carlos volgt Franco op
Sharon Tate vermoord door grope van Charles Manson
 

Dennis Hopper: 'Cocaïneprobleem in de VS is mijn schuld. Vóór Easy Rider was er geen cocaïne in omloop. Na de film was het overal te krijgen.'

films uit 1969   boeken uit 1969   muziek uit 1969

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


Zangers zonder Naam
zingt op het tv-huwelijk van Gerard Reve en diens 'Teigetje'.

Gerard Cornelis van 't Reve ontvangt uit handen van Marga Klompé de P.C. Hooftprijs.

Tv-serie Floris, Hadimassa,

Elizabeth Taylor krijgt van Richard Burton de parel 'la Pelegrina' kado.

Na 3 seizoenen en 80 afleveringen komt een einde aan de tv-serie Startrek met William Shatner als Captain Kirk.

Golda Meir
wordt premier van Israël.

Peter en Inten zijn getrouwd.

Opnames voor de nachtwacht-reportage in Stern. mensen uit de Bajes opgetrommeld. Het bruine gaasdoek voor de achtergrond van de foto gebruik ik om m'n deuren te bekleden.

Van Vrij Nederland m'n eerste honorarium voor een stukje [Commandments of the establishment] ontvangen. Ik ben heel trots.

Het communicatie-netwerk ARPANet wordt opgezet. Een project van het Amerikaanse Department of Defense. Moet door zijn opzet ook in tijden van nucleaire oorlog in de lucht kunnen blijven [zie tijdlijn Internet ]

Donderdag 16 januari. Op het Wenceslasplein in Praag heeft de 20-jarige student van de Karel-universiteit zichzelf in brand gestoken als protest tegen de toenemende concessies van de Tsjecholsowaakse regering aan de Russen.

Vrijdag 7 februari. Jasser Arafat wordt tot voorzitter gekozen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De benoeming wordt als bewijs gezien dat Al Fatah feitelijk de PLO heeft overgenomen. Het links-radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Palestijnse Bevrijdingsleger wilden niets met deze verkiezing te maken hebben.

12 februari
. Volgens Roos gaat Onkel Lou weer trouwen [met Marianne]. De pers mag het nog niet weten. vertrek vanaf het Park Hotel in gouden wagens.

Eind februari . M'n trouwkaart van Pieter ontvangen. Ik blijk op 17 februari getrouwd te zijn met Lenie van Woggelum in de parochiekerk van O.L. Vrouw van het Allerheiligste Sacrament, Suiderasstraat te Den Haag. De receptie was in zaal Crooimans, Steynlaan te den Haag.

Maart. Eindelijk een brief van Pinky. Inderdaad was haar opa erg ziek. Is halsoverkop vertrokken en kon geen afscheid nemen. Ze heeft een Austin Mini van hem gekregen.

Vrijdag 21 maart. John Lennon en Yoko Ono verblijven in het Hilton-hotel te Amsterdam voor een zogenaamde bed-in. Tegen de ramen van hun kamer hebben zij affiches geplakt met teksten als 'Hair Peace' en 'Bed Peace'.  Zij hebben Amsterdam gekozen, omdat dit het 'magische centrum' in de wereld is van alles wat jong en hip is.

Maandag 28 april. Vanuit zijn buitenverblijf in Colombay-les-Deux-Eglises heeft de Franse president Charles de Gaulle laten weten onmiddellijk als president af te treden.

Uitnodiging love party2 mei. Tentamen politicologie !
3 mei. Love-party van Marja van Leeuwen

Vrijdag 16 mei. Het Maagdenhuis wordt voor de tweede keer, en nu met meer succes, door studenten bezet. Zij verlangen 'medebeslissingsbevoegdheid voor alle geledingen en op alle niveaus'. Op 12 mei werd het Maagdenhuis al kort bezet door 'Actiegroep De Loze Kreet', maar de politie maakte al snel een einde aan deze bezetting. Op 21 mei wordt de bezetting door de politie beëindigd.

In de zomer van 1969 werk ik in de schietsalon van Galjaard aan het einde van de Scheveningse boulevard.

Jaap vertrekt voor zijn grote reis naar India.

Vrijdag 20 juni.
De 58-jarige oud-leraar Georges Pompidou volgt Charles de Gaulle op als president.

29 en 30 juni. Tour de France doet Nederland aan [ rit van Sint-Pieters-Woluwe naar Maastricht en etappe Maastricht naar Charleville-Mézières

Maandag 21 juli (Nederlandse tijd). Voor het eerst zet een mens voet op de maan. Om drie minuten voor vier in de nacht spreekt Neil Armstrong de historische woorden: 'een klein stap voor de mens, maar een reuzenstap voor de mensheid'. Zijn eerste stappen op de maan zijn over de hele wereld op televisie te volgen.

Zaterdag 9 augustus . Sharon Tate, de zwangere vrouw van Roman Polanski, is vermoord door hippieleider Charles Manson en zijn 'family'.

15, 16 en 17 augustus. Woodstock Festival.

Eind augustus. Ma in het ziekenhuis te Delft. Is behoorlijk ziek. Krijgt leverinjecties en moet veel pillen slikken. Ik maak me erg ongerust.

Dinsdag 9 september. Kaddafi is de nieuwe sterke man van Libië.

Oktober. Voor het studentenwoonschip de Caledonia, afgemeerd bij het Centraal Station in Amsterdam, loopt het flower power-tijdperk teneinde. Een portier gaat toezicht houden op de loopplank naar het schip om de toeloop van 'baardige hasjrokers die een slaapplaats zoeken' tegen de gaan.
de Caledonia is niet langer een dankbaar onderwerp voor kranten in komkommertijd.

Dinsdag 21 oktober. Willy Brandt wordt tot Duits Bondskanselier gekozen.

29 oktober. De UCLA wordt middels kastje IMP #1 verbonden met de IMP #2 van de Stanford universiteit bij San Francisco, waardoor de computernetwerken van beide universiteiten om elkaar zijn aangesloten. het eerste internetwerk is een feit.

Eindelijk het geld van m'n gedeeltelijke studiebeurs.

Zaterdag 22 november. Tijdens de voorstelling Toller door de Nederlandse Comedie in de Amsterdamse Stadsschouwburg vullen rookbommen, pamfletten en rode vlaggen de zaal. Aktie Tomaat slaat weer toe. De nieuwe garde toneelspelers ergeren zich aan het beleid van het gangbare schouwburgtoneel, wil meer experimenteel toneel en meerdere kleiner gezelschappen. In dezelfde maand slaan ook de 'Notenkrakers' toe in het Concertgebouw. Met toeters en ratels verstoren zij  (o.a. Peter Schat, Louis Andriessen, Misja Mengeberg en Harry Mulisch) een concert en vragen dirigent Brenard Haitink om een openbare discussie over de plaast van de muziek in de samenleving.

December. Dolle Mina bestormt Nijenrode, deelt condooms uit aan meisjes van de huishoudschool, fluit mannen na, bindt krullen dicht en verstoort een miss-verkiezing.

6 december. Het Hell's Angels geweld op het Stones-concert in Altamont en de uiteindelijke moord op de neger Meredith Hunter, vlak voor het podium, markeren eigenlijk al het einde van de 'jaren zestig'.


Boeken  omhoog

Een Heer moet alles alleen doen
[De feunix, de Toornviolen, de Trullenhoedster] - Marten Toonder, Gloria satoria - Jules Deelder,  Het Jongensuur - Andreas Burnier,  Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog - Deel I - dr. L. de Jong,  Notities over Mensen - Willem Wittkampf. Interviews,  Turks Fruit - Jan Wolkers. Liefdesroman met veel seks en zonder happy ending,

Beatles Illustrated Lyrics  - 
Alan Aldridge,  Bruno's Dream - Iris Murdoch,  De dubbele Helix  -  James D. Watson. 24 jaar was James Watson toen hij samen met Francis Crick stap voor stap de structuur van DNA ontdekte, Persoonlijk verslag van de gebeurtenissen die tot de ontdekking leidde,  Örtlich Betäubt - Günter Grass [D],  Post Office - Charles Bukowski,  The Godfather - Mario Puzo. Opkomst en vertakking van een New-Yorkse mafiafamilie,  The left Hand of the Darkness - Ursula Le Guin,  Waren de Goden Kosmonauten - Erich von Däniken

Waren de Goden Kosmonauten - Erich von Däniken - illuDe dubbele helix 125


Films / DVD  omhoog

Battle of Britain
(GB, Guy Hamilton). Oorlogsfilm. Slag om Engeland,  Butch Cassidy and the Sundance Kid, Raindrops keep falling on your head,  Diabolik [Italië, Mario Bava). Avonturenfilm [B-film]. Een van de eerste stripverfilmingen. gemaskerde inbreker Diabolik steelt en moord om zijn absurde levensstijl in stand te houden. In zijn geheime ondergrondse schuilplaats slaapt hij in een bed van geld. met Michel Piccoli, Easy Rider (VS, Dennis Hopper). Cultfilm. Peter Fonda en Dennis Hopper rijden per motor dwars door Amerika en komen advocaat Jack Nicholson tegen. Symbool psychedelische revolutie jaren zestig. Mooie locatie -opnamen en lekkere muziek,  Heintje - Einmal wird die Sonne wieder scheinen (NL, Jeugdfilm,  If (GB, Lindsay Anderson). Briljant kostschooldrama. Malcolm McDowell,  Kes (GB, Ken Loach). Portret van de vijftienjarige Billy (David Bradley) in een mijnbouwstdje in Yorkshire die het alleen moet zien te rooien,  La Fiancée du Pirate (Nelly Kaplan, Frankrijk). Sociale satire. Met Bernadette Lafont,  La Piscine (Frankrijk, Jacques Deray), Met Alain Delon,  La Voie Lactée (FR, Louis Buñuel). Surrealistische fantasie rond bedevaart twee Parijse zwervers naar Santiago de Compostella,  Le Clan des Siciliens (Frankrijk/Italië, Henri Verneuil). Misdaadfilm met mafiabaas Jean Gabin, politieman Lino Ventura en de mooie en jonge opvliegende crimineel Alain Delon,  Les Choses de la Vie (Frankrijk, Claude Sautet). Tragi-komedie met Michel Piccoli en Romy Schneider,  Medium Cool [ VS, Haskell Wexler ]. Verhaal tegen achtergrond Democratische conventie in Chicago en daaropvolgende rellen,   Midnight Cowboy (VS, John Schlesinger),  Monterey Pop (VS, James Desmond, Barry Feinstein, D.A. Pennebaker etc.). Popfestival-documentaire,  On Her Majesty's Secret Service (GB, Peter Hunt). George Lazenby neemt het op tegen Blofeld (Telly Savalas),  Once upon a Time in the West (Sergio Leone) met Claudia Cardinale, prachtige muziek van Ennio Morricone,  Paint Your Wagon (Joshua Logan). Musical met Clint Eastwood, Lee Marvin en Jean Seberg,  The April Fools (VS, Stuart Rosenber). Jack Lemmon verlaat Sally Kellerman voor Catharine Deneuve,  The Wild Bunch (VS, Sam Peckinpah). Western eindigend in orgie van geweld,  Those daring young Man in Their jaunty Jalopies (GB, Ken Annakin). Autoracen met Tony Curtis en Dudley Moore,  Topaz (VS, Hitchcock). Spionagefilm tegen de achtergrond van de Cuba-crisis. Frankrijk lekt NAVO -geheimen naar het Oostblok,  Winning (VS, James Goldstone). Paul Newman wil net als Arie Luyendijk de Indy 500 winnen,  Women in Love (GB, Ken Russell). Glenda Jackson [oscar] en Jennie Linden in film naar roman van D.H. Lawrence, Zabriskie Point (VS, Michelangelo Antonioni). metaforische en pessimistische visie op het materialistische Amerika van eind jaren zestig,

easy rider - illu

 

 

 

 Muziek  omhoog

A Boy Named Sue
- Johnny Cash,  A Letter To Maria - R.B. Graves,  Ain't Got No / I Got Life - Nina Simone,  Air - Exception, Albatros - Fleetwood Mac,  Another 45 Miles - Golden Earring,  Apple Knockers Flop House - Cuby & The Blizzards,  Aquarius / Let The Sunshine In - 5th Dimension,  Beautiful People - Melanie,  Behind A Painted Smile - Isley Brothers,  Coming To Los Angeles - Arlo Guthry,  Dat is de Blues - Kees van Kooten en Wim de Bie,  Daydream - Wallace Collection,  De Troubadour - Lenny Kuhr. Met dit liedje wint zij het Eurovisie Songfestival,  Dizzy - Tommie Roe,  Don Juan - Dave, Dee, Dozy.., Down On The Corner - Creedence Clearwater Revival,  Een Broekje In De Branding - Gerard Cox,  Een Reisje langs de Rijn - Willeke en Willy Alberti,  Galveston - Glen Campbell, Games People Play - Joe South,  Geh' nicht vorbei - Christian Anders,  Get ready - The Temptations,  Get yourself a Ticket - Roek's family, Good Morning Starshine - Oliver, Goodbye - Mary Hopkin,  Hair - Zen,  Harlem Shuffle - Bob & Earl,  Hello Suzie - Amen Corner,  Hinter den Kulissen von Paris - Mireille Marhieu, Honky Tonk Woman - Rolling Stones,  Hooked On A Feeling - B.J. Thomas, I Started A Joke - Bee Gees, I Want To Live - Aphrodites Child, I Want You Back - Jackson Five, Ik Ben Gelukkig Zonder Jou - Conny van den Bos,  I'll Never Fall In Love Again - Bobby Gentry, I'm A Gambler - Lace,  In The Court Of The Crimson King - King Crimson), In The Getto - Elvis Presley,  In The Year 2525 - Zager * Evens,  Is That All There Is - Peggy Lee, Je t'aime - Moi Non Plus - Jane Birkin & Serge Gainsbourg - Sexueel expliciet,  Lay Down - Melanie, Lay Lady Lay - Bob Dylan, Little Green Bag - George Baker Selection,  Love Is Love - Barry Ryan, Maanserenade - Marty,  Ma Belle Ami - TeesetMake me an Island - Joe Dolan,  Marian - The Cats, Marrakash Express - Crosby, Stils & Nash,  Mexico - Zangers Zonder Naam, Mighty Joe - Shocking Blue, My Cherie Amour - Stevie Wonder, My Special Prayer - Percy Sledge, Na De Sexuele Revolutie - Adele Bloemendaal, Oh Waterlooplein - Johnny en Rijk, O Well - Part 1 en Part 2 - Fleetwood Mac, Oei Oei Oei (dat was me weer een geloei) - Johan Cruijff,  Pinball Wizzard - The Who, Pretty Belinda - Chis Andrews,  Ridin' on The L & N - Bintangs,  Salty Dog - Procol Harum,  Sha La La I Need You - The Shuffles,  She's not there - Colin Blunstone,  Someday We'll Be Together - Diana Ross & The Supremes,  Soul Sister Brown Sugar - Sam & Dave,  Space Oddity - David Bowie,  Sugar Sugar - Archies,  Summertime - Brainbox,  Suspicious Minds - Elvis Presley,  That was Only Yesterday - Spooky Tooth,  The Night They Drove Old Dixie Down - Band,  The Walls Fell Down - Marbles,  Think It All Over - Sandie Shaw,  Time is .. - Booker T & The MG's, Venus - Shocking Blue [ zie Greatest Hits ],  We benne op de Wereld - Adele Bloemendaal,  Urban Renewal  -  Tower of Power (In 1969 kwamen zwarte activisten in het geweer tegen het master Plan voor New York),  We Have All The Time In The World - Louis Armstrong,  Well All Right - Blind Faith,  What's A Man - Four Tops,  Wonderful World Beautiful People - Jimmy Cliff,  Yesterme, Yesteryou, Yesterday - Stevie Wonder,  You Can't Allways Get What You Want - Rolling Stones,  You've Made Me So Very Happy - Blood, Sweat & Tears,  Zeg Jules - Frans Halsema,

The Gilded Palace of Sin   -  Flying Burrito Brothers
Deze LP mag gezien als een van de mooiste en meest invloedrijke muziekstukken in de geschiedenis van de Rock; een verdere etappe in het pioneerswerk van Gram Parson in de moderne countrymuziek om de traditionele folk en country met andere vormen van populaire muziek als gospel, soul, en rock & roll te mengen.

in the court of the crimson king - illu

 

 

 FreeRecordShop.nl - Music  

  
 

1968 < > 1970

 
Leads/sporen naar de jaren zestig  omhoog

  Mode uit de zestiger jaren - Yvonne Connikie
Boek over de ontwikkeling van massa-communicatietechnieken, de popmuziek, ruimtevaart, de opkomst van jeugdcultuur in groepen als mods, rockers en hippies. Zij hebben hun neerslag gevonden in het modebeeld en kleedgedrag. Veel foto's en tekeningen in kleur en zwart-wit. Met verklarende woordenlijst en tijdtabel.
  Monterey Pop
Deze inmiddels klassieke pop-documentaire met optredens van o.m. Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who en Otis Redding geeft een goed beeld van de flower power generatie. Let op de psycheldelische camaravoering.
  Turks Fruit van Jan Wolkers is te vinden in 'Het vroege werk' van Jan Wolkers
  Top 100 1969 - A whiter shade of Pale staat op 1

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2013 0201 -  Studio 15