geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

1960 - 1961 - 1962 - 1963 - 1964 - 1965 - 1966 - 1967 - 1968 - 1969

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Zestiger jaren / 60-er jaren


algemeen, radio, rages

links


Algemeen

Den Uyl beheerst de poltiek in de jaren 60

Soulmuziek? Grens jaren 60/70? Zie Soul

Voor het eerst televisiebeelden via een satelliet [Early Bird]

Habib Bourguiba gaat als eerste Arabische leider met Israël praten.

Nozems. In Den Haag komen ze in 1965 elk weekend in de Fahrenheitstraat bij de patattent 'De Plu' bij elkaar [overigens hadden ze daar prima patat en heel lekkere mayonaise].

Golden Fiction [voor rokers met een eigen stijl].
Brandaris-shag [het stinkt of het haar is]

Henk van Gelder in de NRC van 3 november 1983:

.... Zwarte truien, zwarte broeken en booties. Cool jazz op de pick-up, wijn, gesprekken over Aldous Huxley, over muziek, over het leven. Robert Jasper Grootveld, schoonmaker in het Hirschgebouw, had vijf jaar lang naar marihuana gezocht. In de krant had hij gelezen dat dat spul door Amerikaanse jongelui werd gebruikt en dat die daar heel wild van gingen dansen. Dat wilde hij ook, wild dansen. Later stelde hij vast dat het woord drugs een nederlandse afkomst moest hebben: het ging er bij de handelsvloot immers om dat peper, foelie, nootmuskaat en al die andere kruiden droog in Amsterdam arriveerden. En als hem later werd gevraagd de specerijen te benoemen, zei zo'n zeventiende-eeuwse Hollandse koopman dat het droog was. Drogen, drugs, la drogue, dat komt daar van dan. Amsterdam was altijd al een vedevaartsoord en handelsoord geweest. Opeens was er weer exotische rookwaar in Amsterdam. Het werd verhandeld op het Leidsplein en geurde in de Caramelle, de Blue Note, de Sherezade en de Lucky Star. Ramses Shaffy maakt zijn allereerste grammofoonplaatje over Tanja van der Geest, de moeder van de scene: Tanja the lucky Star. De narcotica-brigade was er snel bij. De eerste sensationele buit: vier sticks. Simon Vinkenoog en Jan Cremer brachten een nacht in de politiecel door, toen ze na het roken van marihuana de kar van een melkboer in de Lange Leidsdwarsstraat hadden vernield.

... Grootveld verhief het rokertje tot symbool, schreef met vetkrijt het woord kanker op affiches voor sigaretten en riep Amsterdam uit tot magies sentrum. Wereldkroniek en Revue publiceerden er foto's van, waarop het voornamelijk zwart was en mooie meisjes de ogen wijd opengesperd hadden. De provincie las het en werd aangetrokken. Johnny van Doorn kwam uit Beekbergen naar de hitsige alkoven van de hoofdstad. Als drijfhout stroomden ze toe...

... Grootveld was aangestoken door het publicitaire effect van zijn eerste acties en ging de zaken grootser opzetten. Een anti-rooktempel, gefinancierd door Nicolaas Kroeze, en de ene happening na de andere. Uche-uche-uche; in het publiek keek Harry Mulisch, pedant pijpje in de mond, belangstellend toe. Jan Blokker en Ewald Vanvugt zagen er eveneens een stuk jonger uit. Sommigen wilde verder. Bart Huges zakte voor zijn artsenexamen en bedacht een gaatje in het voorhoofd. Onno Nol studeerde natuurkunde en ging LSD fabriceren. Zijn ludieke plan om via de waterleiding een paar dorpen aan LSD te helpen en de resultaten te filmen, kwam later in de krant alsof een boosaardige linkse beweging het hele volk wilde vergiftigen...

... Gerrit Laakmaker werd Gerrit de Ethersnuiver. Hij was de eerste die een spectaculaire kraak zette bij een apotheek. De zaak werd opgerold (Pleinnozems daders van morfineroof, schreef de Telegraaf).


Artistiekelingen
Voorkeur voor zwarte kleren. Gaan voor moderne jazz en roken graag een joint. Broekspijpen zijn wijd. Verdenken ouders van burgerlijkheid. Zelf houden zij zich het liefst bezig met folosoferen.
Blauwen
Indo's. In Den Haag als groep o.a. verenigd in 'De Plu'.
Hippies
Geen of weinig make-up. Lang haar en indien mogelijk een snor of baard. Anders lange bakkebaarden. Vrije seks. Experimenteren met drugs. Kleren met psychedelische kleurtjes of indiase motieven. 'Peace, man'
Kikkers
Clark schoenen. PTT-cape. Lang haar. Scheiding in het midden. Minirokken en strakke truitjes. Mary Quant. Twiggy. Sylvie Vartan, Carnaby Street. Puch met potje
Kuiven
Werkende jongeren. Wind-, piloten- of bomberjack. Broeken met smalle pijpen en puntschoenen. Geen joints, maar bier [slempen]. Haar met brillantine naar achteren gekamd. Vechten graag.
Provo's
Tegen autoritair gezag en anti-materialistisch. Lang haar en kleding uit de dump. Vrije seks
Soulkikkers
Kikkers met voorliefde voor soulmuziek. Vinden het doorgeven van een joint 'onhygiënisch'


naar begin pagina  Pop-art

The best art is the art of making money, zei Andy Warhol en hij wist waar hij het over had. Vulgair, onesthetisch, een grap: popart meldt zich. De meest democratische kunstvorm die zowel kenners van kunst als kunstanalfabeten evenveel aanspreekt.
De Britse criticus Lawrence Alloway gebruikt de term pop-art - een afkoring van popular art - al in de jaren vijftig als aanduiding voor alles wat tot de geïndustrialiseerde massacultuur behoort.

Bijenkorf-etalages (Benno Premsela).

My Fair Lady [seizoen 1960 - 1961] met Wim Sonneveld als Harry Higgins, Johan Kaart als Alfred Doolittle en Paul Storm als kolonel Pickering

In 1962 houden twee van de bekendste vertegenwoordigers van deze stroming ieder een tentoonstelling in de Verenigde Staten. Roy Lichtenstein exposeert zijn schilderijen van stripbeelden en Andy Warhol presenteert zijn portretten van soepblikken.
De onderwerpen van pop-art zijn bij voorkeur banaal en clichématig, afkomstig uit de massacultuur en massaproductie. Favoriet zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen, simpel voedsel (hamburgers, sandwiches), maar ook - net zo banaal - beroemdheden, de wereld van reclame en stripboeken. De voorwerpen en beelden worden met schrille kleuren en sterk uitvergroot weergegeven, en vaak in eindeloze series herhaald. Emotie wordt vermeden, het moet koel en onpersoonlijk zijn.


Muziek

15, 16 en 17 augustus 1969 : Woodstock
Zie Volkskrantartikel van vrijdag 7 augustus 2009  'We waren geen vage freaks', muziekfestival Woodstock bij Wikipedia en een filmpje bij Youtube met beelden van het festival en Arlo Guthrie 'Coming from Los Angeles zingt' met gerelateerd veel video's met o.a. Joe Cocker, Jimmy Hendrix, Richie Havens, Country Joe Mc Donald, Ten Years After, Santan, enz.
Kinderkoor de Coolsingertjes o.l.v. Rien van Keulen
naar begin pagina  Rages

Lang haar
Spijkerbroek
Elastieken
Legerspullen
Minirok
Sillyputty


naar begin pagina  Radio

  Veronica
'Mister Veronica'  Rob Out.  Zie o.a. zeezender linkshet verhaal van 192,

Muzikaal onthaal op zondagmiddag bij de AVRO. Presentatie Herman Emmink.

naar begin pagina  TV

Beverly Hillbillies
- een boerenfamilie wordt plotseling schatrijk en vestigt zich in het chique Beverly Hills.


Divers


Nederlandse stripgeschiedenis  -  import 


Links / Leads / Verwijzingen naar de jaren zestig


  Woodstock. Het verhaal achter het legendarische festival
Door Michael Lang; Uitgeverij Carrera; 256 pagina's; ISBN 9789048802357

  Woodstock, 3 Days of Peace & Music. The director's Cut
Michael Wadleigh, 216 minute, VS 1969/2000

  Het jaren 60 boek / Paul Brood, René Kok en Erik Somers
Zwolle, Waanders uitgeverij, 2006
  Geluidsopnamen Ja Zuster, nee Zuster ofwel JZNZ
Geluidsopnamen van de TV-serie van Annie M.G. Schmidt (met muziek van Harry Bannink), die tussen 1966 en 1968 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Beeldmateriaal is niet bewaard gebleven, maar de privé opgenomen audio-opnamen staan sinds de 100e verjaardag van Annie (20 mei 2011) op een speciale website. Zie Jazusterneezuster.nl.
  Bubblegum
Site van Alex Blits over tv-programma's zestiger en zeventiger jaren
  De schnabbeltoerr  -  H. van Gelder
... Elk bedrijf, iedere kruideniersorganisatie, elk legeronderdeel, iedere omroep en elke sport- of buurtvereniging organiseerde minstens één keer per jaar een feestavond, waar het publiek de sterren van radio, grammofoonplaat, en later de televisie, in levenden lijve kon bewonderen. Zo bestond de jaarlijkse avond uit voor duizenden Nederlanders uit een programma met een conferencier, een accordeonduo, een rolschaatsnummer, een goochelaar, een jongleur, een zanger of zangeres en liefst ook nog een kunstfluiter. Bijna twintig jaar lang, tot de klad erin kwam, reisden vele honderden artiesten naar alle uithoeken van het land, om steeds weer in onverwachte situaties te belanden ...
Paperback | 296 Pagina's | Nijgh & Van Ditmar | 1ste Druk | 2005; ISBN10: 9038827199 | ISBN13: 9789038827193
  De geillustreerde geschiedenis van de twintigste eeuw - A. Witsenburg/J.B. Kanon
De complete geschiedenis van de 20e eeuw' is een informatief en rijk geïllustreerd portret van de 20e eeuw . Alle belangrijke gebeurtenissen van 1900 tot 2000 passeren de revue in tekst en foto's: politieke incidenten , ontwikkelingen in wetenschap en technologie, kunst, literatuur en muziek, godsdienst en filosofie, verkenningstochten en ontdekkingsreizen, sport en veranderingen in de samenleving en het leven van alledag. Verder bevat het meer dan honderd beknopte biografieën van mannen en vrouwen wier leven en activiteiten de 20e eeuw mede hebben bepaald. De tekst is geïllustreerd met meer dan zevenhonderd schitterende en sprekende foto's.
  Golden Classics   -   live muziek uit de jaren zestig/zeventig
  Nozem site
informatie over de op Puchs en buikschuivers voortdenderende, opstandige jeugd van de jaren '50 en '60. Nozems, pleiners, dijkers en sjorsklanten, ze komen allemaal voorbij.
  Rabbits
In de zestiger jaren was het voor de mannen van de Rabbits minimaal vier keer per week raak: repeteren en nog eens repeteren en ook nog twee of drie keer optreden in het weekeinde. Hoewel de groep Rabbits maar twee jaar heeft bestaan (1967-1969) heeft de groep in deze korte tijd wel zeer intensief geleefd en beleefd.
  Rotterdam Teds - muziek uit 50er- en 60er-jaren
 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2011-0522  -  Studio 15