geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1953 < > 1955

1954 - illu
Jeen vd Berg wint Elfstedentocht (Nationaal Foto Persbureau)

Elfstedentocht in februari wordt gewonnen door Jeen van den Berg. Zes schaatsers rijden de laatste honderd kilometer samen, maar in de sprint is Van den Berg de snelste.
Spoorwegramp in Nederland.

 

wie niet sprint is weg
lijn b - illu

films uit 1954   boeken uit 1854   muziek uit 1954

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


Wim Sonneveld oogst succes met radiofiguur Willem Parel.
Het duo Willi Walden en Piet Muyselaar zijn voor het eerst als Snip & Snap op de tv te zien.
KRO-presentatrice Hannie Lips (tot 1964)
Televisiezendtijd wordt uitgebreid. Vast avond voor toneel en er komt een kinderhalfuurtje.
Alfa Romeo Giuietta Sprint Coupé verschijnt op de weg.
Afscheidsconcert Heintje Davids
Amerikaans Robert Capa [ Endre Friedmann  ], fotojournalist en oprichter van het fotobureau Magnum, stapt bij de opmars van de Fransen in Indo-China op een mijn [ Boedapest 1913 - 25 mei 1954 ]

4 januari.  Elvis Presley neemt opnieuw twee nummer ('Casual Love Affair' en 'I'll Never Stand In Your Way') op bij de Memphis Recording Service .  Sam Philips, eigenaar van Sun Records, vindt de nummers maar niks, maar vraagt wel waar Elvis mogelijke telefonisch te bereiken is (bij de rabbi die een etage lager woont).

Januari.  In Joegoslavië moet Milovan Djilas aftreden. In VS wordt een systeem voor kleuren-tv goedgekeurd, dat ook de 27 miljoen zwart-wit-tvs'kan worden ontvangen.

Winter 1954  -  IJsschotsen voor de kust van Scheveningen3 februari.  Voor het eerst zijn filmbeelden van de Elfstedentocht op tv te zien.
Het is zo koud, dat zelfs langs de kust van de Noordzee ijsschotsen liggen

Februari.  Conflict in Amerikaanse senaat over de activiteiten van senator McCarthy.

April.  Nasser wint de machtsstrijd in Egypte.

In februari/maart wordt in de VS bijna een verbod uitgevaardigd op het versturen en/of transporteren van zogenaamde 'dirty records'.
In april/mei wordt 'Such a Night' van Jonnie Ray in de VS en bij de BBC van de radio verbannen vanwege de suggestieve tekst. Ook het nummer 'Mambo Italiano' van Rosemary Clooney verdwijnt van de radio.

April .  Robert Oppenheimer, de vader van de atoombom, komt onder verdacht te staan van communisme.
Bij een actie tegen de Mau Mau wordt meer dan een kwart van de zwarte bevolking van Nairobi in Kenia (> 25.000 personen) opgepakt en in kampen ondergevracht. Daarbij wordt ook het kopstuk van de Mau Mau, Itote, ingerekend.
Mei.  Frankrijk verliest Dien Bien Phoe aan de Noord-Vietnamese Viet Minh.
Het principe van scheiding tussen blanke en zwarte kinderen op openbare scholen in de VS wordt door het Amerikaanse Hooggerechtshof ongrondwettig verklaard.
Racefietsje van Pieter - voorjaar 1954
20 mei. Eerste heilige communie

7 juni. Alan Turing
[ 23 juni 1912 - 7 juni 1954 ]. Wiskundige tussen geniaal en gek. Was in de Tweede Wereldoorlog sleutelfiguur in het ontcijferen van de Duitse geheime code. Introduceerde de Logical Computing Machine, een gedachte-experiment dat later de Turingmachine werd genoemd. Pleegde zelfmoord met een gif-appel. Zie Wikipedia en boek over Turing.

16 juni.
  Eerste WK-voetbalwedstrijd op tv: Frankrijk-Joegoslavië. Commentar van Wim de Gruyter

Zondag 4 juli.
  Duitsland wint het wereldkampioenschap voetballen in Bern, Zwitserland.

Maandag 5 juli. Elvis Presley neemt in de studio van Sun records o.a. het nummer 'That's All Right' op.

Donderdag 8 juli . Wout Wagtmans wint de 216 km lange tourétape Amsterdam - Antwerpen [ Brasschaat ].

30 juli. Mevrouw P. Koeners-Rademakers overlijdt in het St. Joseph-pension te Gendt. Vele jaren was Petronella de meest ijverige propagandist van de Maagd der Armen in Nederland. velen riep zij op tot grote devotie voor O.L. Vrouw van Banneux [ in de provincie Luik, België, vaak Klein-Lourdes genoemd ] en honderden heeft zij naar haar genadeoord gevoerd.

3 augustus 1954. De Franse Schrijfster Colette [ Sidonie-Gabrielle Colette, 28-1-1873 ] overlijdt na een turbulent leven. Kuste in 1907 tijdens een pvoering van de pantomime 'Rêve d'Égypte' in de Moulin Rouge een vrouw, wat een groot schandaal veroorzaakte. Eeen tijdje geloofde ze in de mogelijkheid van de totale overgave van de liefhebbende mens. De man komt echter steeds meer naar voren als een zwakke figuur die de harmonische wereld van de vrouw verstoort, en daarom in haar leven slechts een marginale rol speelt. Schreef o.a. Gigi, dat tweemaal is verfilmd. Zie Wikipdia.

15 september 1954 .  In hartje Manhatten, op de hoek van Lexington Avenue en de 52ste straat in New York verzamelen zich meer dan tweeduizend enthousiaste fans en meer dan honderd fotografen om er getuige van te zijn hoe sekssymbool Marylin Monroe boven op een metro-rooster keer op keer welwillend haar hagelwitte slip toont. De ziekelijk jaloerse honkbalheld en echtgenoot Joe DiMaggio is er getuige van. De volgende dag mept hij haar hald in elkaar en twee weken later vraagt marylin de echtschieding aan.
Munument Maagd der Armen in Gendt
26 september 1954. Monument van de Maagd der Armen in Gendt wordt onder grote belangstelling ingezegend. Helaas kon mevrouw P. Koeners, die zich tijdens haar leven begeesterd heeft voor de banneux-boodschap, dit niet meer meemaken.

October. Eerste Kinderboekenweek

Zondag 28 november.  Met 52 clubs gaat het betaald voetbal van start. Op 24 november ging de KNVB overstag en sloot een pact met de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond. De KNVB moest wel, omdat de profclubs als paddestoelen uit de grond schoten.

Mooie Ford T-bridEerste Ford Thunderbird (T-bird) wordt aan het publiek gepresenteerd en is onmiddellijk een doorslaand succes. De Amerikanen vallen en masse voor de gepolijste, razendsnelle bolide met handmatige versnelling en automatisch open- en dichtgaande ramen. De auto is voor ruim drie mille verkrijgbaar als cabriolet of met uitschuifbaar dak. Tot deze lancering wordt de markt voor sportauto's goeddeels bepaald door Eurpese merken als MG en Jaguar. Ford-directeur L. Crusoe is de motor achter het produceren van de auto en George Walker de ontwerper. De Thunderbird is vernoemd naar de vogel die volgens een Indiaanse legende verantwoordelijk was voor wind en donder.

November .  Opstand in Algerije. Vrede tussen beroepsvoetbalbond en KNVB. Holland Sport, Rapid Juliana Combinatie
December.   Gewezen Rex-leider Degrelle geeft interview, waarin hij verklaart dat het rexisme niets te maken had met Duitsland, maar tegen het communisme was gericht.

31 december .  1ste oudejaarsconference van Wim Kan [radio]


Boeken  omhoog

Beekman en Beekman
- Toon Kortooms,  De wereld gaat aan vlijt ten onder - Max Dendermonde,  Klaaglied voor Agnes - Marnix Gijsen,  Lawines Razen - An Rutgers van der Loeff [ kinderboek ],  Snuf de Hond - Piet Prins

Blackboard Jungle - Evan Hunters. Over het vrijmoedige gedrag van de teenagers en het failliet van de autoritaire opvoedingsmethoden,  Bonjour Tristesse - debuut van schrijfster Françoise SaganStudy of History - Toynbee,  The Caves of Steel - Isaac Asimov,  Under the Net - Iris Murdoch. Surrealistische roman over een Londense outcast-schrijver


Film  omhoog

A Dime and a Dollar
- Guy Michel,  Bay Day at Black Rock (VS, John Sturges),  Désirée (VS, Henry Koster). Naar het leven van Désirée Clary, wier hart werd gebroken door Napoleon Bonaparte [marlon Brando],  Creature from the Black Lagoon (Jack Arnold). Horror. Oeroud kieuwwezen diep in het Amazonwoud ontvoerts een vrouw,  Elephant Walk (VS, William Dieterle). Elisabeth Taylor als kindvrouwtje van een vaderlijke Peter Finch,  Ernst Thälmann - Sohn seiner Klasse (Kurt Maetzig),  Johnny Guitar (Nicholas Ray, VS). Cult-Klassieker. Melodramische western met Robert Mitchum en de elkaar belagende heldinnen Joan Crawford en Merdcedes McCambridge,  Knock on Wood (VS, Norman Panama en Melvin Frank). Buikspreker Danny Kay komt in de problemen,  La Strada (It, Federico Fellini). Tragi-komische film over een gevoelloze circusartiest (Anthony Quinn) en een aanhankelijk clowntje (Giulette Masina), Leuchtfeurer (D, Wolfgang Staudte). Sociaal drama,  Le Rouge et le Noir (Frankrijk). Met Gérard Philipe,  On the Waterfront (VS, Elia Kazan). Brando, Malden en Steiger in drama over macht, corruptie, loyaliteit en liefde,  Prince Valiant (VS, Henry Hathaway). Robert Wagner als stripheld,  Rear Window (VS, Alfred Hitchcock). Semi-klassieker: Thriller met James Stewart en Grace Kelly,  Riot in Cell Block 11 (VS, Don Siegel). Sociaal bewogen film over opstandige gedetineerden,  Senso (It, Luchino Visconti). Alida Valli vertolkt een getrouwde gravin die in 1866 in Venetië valt voor de charmes van een Oostenrijkse luitenant. Met de barokke liefdestragedie brak de Italiaanse cineast Visconti met het neorealisme, tot die tijd zijn handelsmerk,  The Barefoot Contessa (VS, Joseph L. Mankiewicz). Ava gardner van nachtclubdanseres naar Hollywoodster,  The Creature from the Black Lagoon ( Jack Arnold, VS ). Klassiek B-film. Groep wetenschappers stuit in het Amazonegebied op een mysterieus monster,  The Last Time I Saw Paris (VS, Richard Brooks). Naar 'babylon Revisited' van F. Scott Fitzgerald met Elizabeth Taylor en Van Johnson,  The Naked Jungle (VS, Byron Haskin). Melodrama,  The  Outcast (VS, William Witney). Western,  The Purple Plain (VS, Robert Parrish). Oorlogsfilm met Gregory Peck),  The Seven Samurai (Japan, Akira Kurosawa). Zeven werkloze zwaardvechters helpen eenvoudige dorpelingen tegen de aanvallen van bandieten,  The Wild One (VS, Laslo Benedek). Marlo Brando als rebelse motorrijder [tot 1968 in Engeland verboden],  Three Coins in a Fountain (VS, Jean Negulesco), Vera Cruz (VS, Robert Aldrich, 94 min.). Western met Gary Cooper en Burt Lancaster. Wel een geweten of niet? Wat is belangrijk: geld of loyaliteit? Gefilmd op prachtige locaties in mexico. Keuzefilm 'Zomergast' Paul Verhoeven, ,  White Christmas met Bing Crosby, Danny Kaye en Rosemary Clooney.


Muziek  omhoog

76 Trombone
[?],  A Dime and a Dollar - Guy Mitchel,  Als in Holland de sneeuwklokjes bloeien - Orkest zonder Naam, Anneliese - De Bietenbouwers olv Boer Biet,  Banjo Bill - Bruce Low, [Bazoom] I need your lovin' - Cheers,  Daar is de Orgelman / Het Lied van Willem Parel - Wim Sonneveld,  Ganz Paris traümt von der Liebe, Catharina Valente,  Good Rockin' Tonight - Wynonie Harris & Roy Brown,  Heart Beat - Ruby Murray,  Hey there - Rosemary Clooney,  I get so lonely [when I dream about you] - The Four Knights, I need you now - Eddie Fisher,  Little Things mean a lot - Kitty Kallen of Alma Cogan,  Love me again - Alma Cogan,  Make Love to me! - Jo Stafford,  Money Honey - Drifters,  Mr. Sandman - Chordettes,  O, Heideroosje - Orkest zonder Naam,  Riot In Cell Block No. 9 - The Robins,  Sh-Boom - Crew-Cuts,  Secret Love - Doris Day,  Shake, Rattle And Roll - Bill Haley,  That's All Right/Blue Moon Of Kentucky - Eerste single van Elvis Presley en geproduceerd door Sam Philips,  That's Amore - Ramblers met zang Marcel Thielemans,  This ole House - Rosemary Clooney,  Wanted - Perry Como,  What it was, it was Football - Andy Griffith, White Christmas - The Drifters,  Work With Me Annie - Hank Ballard & The Midnighters, Zeemanshart - Johnny Hoes

Johnny Ace komt om bij een spelletje Russisch roulette.
Stargazers.
Yves Montand

1953 < > 1955

 
Leads / sporen naar de vijftiger jaren

  Bezetene droomt van Turing-machines   -   Janna Levin
Paperback | Uitgeverij Contact | 2006; ISBN10: 9025425151 | ISBN13: 9789025425159
  Het Jaren 50 Boek    -   Charles de Mooij, René Kok, Erik Somers
Het Jaren 50 Boek bevat een unieke selectie van 425 foto´s uit de periode 1950-1959. Voor sommigen een knusse tijd, waarin het leven nog overzichtelijk was; voor anderen een periode van verandering en modernisering.
Het boek blikt terug op Drees, de Watersnoodramp, De Koude Oorlog, grootscheepse woningbouw, maar ook de opkomst van de televisie. Het eerste 'Dafje', Dorus en de zedenbedervende rock-ën-roll. De veelal niet eerder gepubliceerde foto;s zijn afkomstig van het Nationaal Archief, het internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en particuliere collecties.
Hardcover; 448 Pagina's; Uitgeverij Waanders; ISBN10: 9040090262; ISBN13: 9789040090264
Blauw vierkantje - illu  Bonjour Tristesse   -   Francoise Sagan 
Paperback | Ecco Press | USA Edition | 2001]
Blauw vierkantje - illu  Colette, een zinnelijk leven   -   Judith Thurman
Haar claudine-boeken waren in de tijd van de fin de siecle een groot succes, inclusief Claudine-kragje, Claudine-parfum, Claudine-sigaretten en Claudine-toneelstuk.
Recensie in Trouw, zaterdag 12 januari 2002.
De Bezige Bij; ISBN 9023439821
Blauw vierkantje - illu  De tuin van IJben   -   August Willemsen - Thomas Rap, 47 blz. [1999]
Verslag van een busreis In 1954 door Frankrijk, die August Willemsen maakte [samen met 24 schoolgenoten , allen leerlingen van het Hervormd Lyceum in de Brahmstraat in Amsterdam]. De reis stond onder leiding van de leraar aardrijkskunde en geschiedenis, Jan Meilof IJben.
Blauw vierkantje - illu  Robert Capa  -  Metropolitan Museum of Art
Blauw vierkantje - illu  Robert Capa / Photographs: Photographs by Henri Cartier-Bresson, Robert Capa
Hardcover: 189 pages ; Publisher: Aperture; 1st ed edition (October 1, 1996); ISBN: 0893816752
Blauw vierkantje - illu  Mode uit de vijftiger jaren   -   Patricia Baker & R. Price
De auteurs richten zich vooral op Amerika, Engeland en Frankrijk. De belangrijkste culturele en maatschappelijke gebeurtenissen worden beschreven en in verband gebracht met mode en kleedstijlen uit deze naoorlogse periode. Het thema is 'alles is nieuw'. Dit omvat rock-'n-roll, teenagers als nieuwe consumenten, subgroepen Beatniks en Teddyboys, idolen als Elvis Presley, James Dean en Marilyn Monroe, materialen zoals nylon en gebeurtenissen uit de Koude Oorlog. Vele foto's (kleur en zwart-wit) tonen het uiterlijk van die tijd, zij verhelderen de teksten en illustreren de toonaangevende mode en haute couture. Bevat een verklarende woordenlijst, tijdstabel en register
Blauw vierkantje - illu  Veilingen   -   divers

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2011-0725  -  Studio 15