geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0 - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Uit de nagelaten stukken van L. van Dijk [ 1919 ], overleden op 29 juli 2002


Een dag voor het uitbreken van de oorlog met Duitsland

Slag bij Ypenburg - Onderofficier Loek van Dijk
Stationscommandant Stationswacht Haarlem voor 24 uur [19.00 - 19.00 uur]: 6 soldaten, 1 korporaal en 1 sergeant.

Inname 2 mannen na achtervolging. Buiten station afgeleverd bij gevangenis.

19.00 uur aflossing en teruggekeerd naar onderkomen in Haalem Zuid [Haarlemmerhout].

In de nacht gewekt. Duitsers vallen Nederland binnen

Spullen inpakken. Kanonnen, trekkers, motoren met zijspan en munitiewagens klaar maken voor nadere orders vertrek. Wachten op nadere orders. Compagnie bestaat uit 6 stukken geschut, verdeels in 3x2 stuks [secties].

Alle drie de secties krijgen een andere opdracht: noord-oost, oost en vliegen divisie zuid.

Voor 10.00 uur vertrek naar Brabant, waar we de Fransen zullen ontmoeten.

Op de zgn. snelwegen werden ringen van putriolen geplaatst om te voorkomen dat vliegtuigen op deze wegen zouden landen.

In de buurt van Oegstgeest voor het eerst een bom gezien [blindganger] in een grote kuil aan de rand van weg en weiland.

In de lucht werd het niet gezelliger met de Messerschmidts met hun duikgeluid.

Bij Valkenburg lagen PAG eenheid Grenadiers/Jagers. Sectie was al vroeg in de ochtend opgerold door de Duitsers zonder schot te lossen.

-------

De ander was defect - kogel vast in loop - was geluk bij ongeluk. Daar Duitsers ze in hun huis of schuur opgesloten hadden, anders waren ze door eigen mensen kapot geschoten.

Wij zijn naar Wassenaar/Voorburg gereden waar moesten stoppen .... en onze stukken geschut zagen dat een hele grote groep infanterie de Duitsers in een villa aan de Vliet niet de baas konden worden.

Opmerking: het gaat hier om de groep rond reserveofficier George Maduro, waarvan gezegd wordt dat 'Onder zijn leiding de door de Duitsers bezette villa Leeuwenburg bij Rijswijk veroverd werd'. Mijn vader heeft er een mooie brief van Prins Bernard aan overgehouden met een gestempelde handtekening.

Mee laten rijden om ons de weg te wijzen. Op voldoende afstand

Daarna verkennen met majoortje Scholte.

Stuk geschut met korporaal Hoekstra in weiland gezet, terwijl de kogels met ppff ppff om de oren vlogen [had gevraagd vrijwilligers]. Het PAG-geschut was van Oostenrijks fabrikaat, dus zonder pantserplaat.

Maakte afspraak voor beschieting villa [ tehuis voor ouderen ]: 3 schoten 2e verdieping, 3 schoten 1ste verdieping en 3 schoten begane grond.

Na het zevende schot kwam witte vlag naar buiten en kon de infanterie die het dichts bij was [ongeveer 100 meter] ontwapenen.

Het waren hele jonge broekies die dachten dat ze gingen oefenen - waren heel zwaar bewapend.

(waar het PAG-geschut heeft gestaan is nu een ziekenhuis gebouwd)

Hoe de Duitsers afgevoerd zijn is mij niet bekend.

Daarna via Geestbrug/Haagweg richting Hoornbrug. Daar konden wij niet verder met het oog op de zware gevechten bij Ypenburg.

Toen de Duitsers zich diep in de middag overgaven, kwamen ze aangemarcheerd met gewonden voorop [75/100 ??]. Moesten we de militaire groet brengen [van wie bevel/waarom weet ik niet].

De volgende dag vrij vroeg richting Delft vertrokken via de Vliet, parachuten hingen in de bomen met dode Duitsers.

Door trage opmars wegens Messerschmidt-aanvallen moesten we in Delft via Calvé op Spoorsingel dekking zoeken en kwamen terecht in de Hugo de grootstraat. kwamen bij een inrit terecht met wat bomen links/rechts zo dat ze van boven niet zichtbaar ...

later zou blijken dat dit een wenteling in mijn leven was. Dit bleek een wasserij te zijn ... zeer grote tuin in binnenstad ( Hof van delft ).

Sgt. Van Noord en mijzelf ingekwartierd bij de eigenaresse mevrouw Koeners - gewassen - eten en eventueel slapen. majoor Scholte met manschappen in school Hugo de Grootstraat.

Alles geregeld voor nacht - wacht - patrouille enz.

Bij familie Koeners drie leuke meiden.

's Nachts met wachtlopen Havenstraat / Hugo de Grootstraat viel er wat van boven. Aangebeld en huis doorzocht waar veel bundels papiergeld. Een bloempot was uit het raam gevallen.

Diezelfde ochtend zat ik op wacht voor de garage in de zon en keek ik naar de achterkant van de woning van mevrouw Koeners en zag iemand vanachter het glas op de 1e verdieping zwaaien en zwaaide terug [die persoon was half 1943 mijn vrouw ].

Die dag moesten wij verder maar kwamen niet ver. Moesten richting Rotterdam, maar kwamen vast te zitten. Bij gasfabriek / Brug / markt / Vliet / jaffa / Wippolder werd 's nachts op ons geschoten. Op weg Paumolen in chaos terug brug Langedijk. Brug opgehaald. Kanon in stelling. Geen Scholte en Van Noord te bekennen. Eten gehaald bij bakkerij V.d. Meer en Schoep.

Toen er wat rust gekomen was Jaffa / Wippolder konden we weer vooruit richting viaduct Pauwmolen. Weer bestookt vanuit de lucht. Schuilen onder viaduct. Schoten gelost op vliegtuigen.

Doordat er veel vliegtuigen en sleep geland waren op de rijksweg richting Rotterdam werd er behoorlijk gevochten tussen de Duitsers en de Nederlanders, elk aan de kant van de snelweg.

Op een gegeven moment kwam er een militaire auto van de snelweg aanrijden met een witte vlag. het bleken twee Duitsers te zijn met een gewonde Nederlandse militair. Het wagentje met zender en ontvanger was iets wat wij misten. Zij brachten ter kennis dat de Nederlanders zich hadden overgegeven en gaven hun ogen goed de kost wat voor troepen zich in en om het viaduct bevonden. De Duitsers zouden naar hun stelling terug mogen, maar enkele Nederlandse officieren namen daar geen genoegen mee en deelde mede dat ik ze met onze pag 4.7 mm dan van de weg zou schieten. Zo niet dan gingen wij eraan.

De Duitsers werden ontwapend. Wat er verder met hen is gebeurd weet ik niet.

De gevechten vlakbij Pauwmolen met de Duitsers en Nederlanders met Junkers en sleepvliegtuigen tussen bij groepen bleek dat de Nederlanders overwinnaar werden.....

Tegen de avond trokken we verder tot in Delfgauw. Daar hadden inwoners een NSB-kruidenier geplunderd. We zijn richting Ypenburg getrokken en hebben ons bivak opgeslagen ... laatste boerderij ... weg van de familie Camijn. het waren erg godsdienstige mensen, groot gezin en arm.

Volgend dag in kolonne met een 4.7 kanon voorop inf. met mitrailleur en 4.7 achter met sergeant-majoor Scholte en sergeant Van Noord richting Rotterdam getrokken. Via Berkel-Roderijs was eerst open weg. Geen bomen. Geen vliegtuigen in de lucht. Kwamen op soort dijk terecht. Water links en weiland rechts. Bomen op de dijk..........


Verwijzingen

squaretb Aanval op Nederland in 1940 [ Wikipedia ]

squaretb Pagina's over Den Haag
Haagse standbeelden - Nederlandse Strijdkrachten Mei 1940

squaretb Museum Ypenburg illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2010-0615 - Studio 15