geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1928 < > 1930

1929
De kroniek van onze eeuw 1920 - 1929

Karst Leemburg wint de Elfstedentocht

Crash op Wall Street.

Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein in Amsterdam brand af.

Soekarno wordt gevangen gezet.
 

lijn a - illu
lijn b - illu

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

films uit 1929   boeken uit 1929   muziek uit 1929


Cornelis Lely
(1854 - 1929)

Strenge winter. Tijdelijk autoverkeer tussen Enkhuizen en Urk mogelijk. Een 18-jarige Leeuwardenaar loopt op gympen over de Zuiderzee en moet zijn avontuur bekopen met amputatie van zijn benen. J. Heeringa uit Minnertsga bij Franeker rijdt met zijn auto als eerste over het ijs van de wassenzee naar Ameland. Bij gebrek aan water wordt een brand in Veenendaal met melk geblust.

Tweede grote instroom Duitse dienstmeisjes vanwege de economische malaise die Duitsland als eerste treft.

Varieté Flora brandt af.

Januari. Rottelaan, tussen Doezum en Kornhorn. Daar waar het Groningse zuidelijke westerkwartier grenst aan de Friese Wouden, schiet IJe Wijstra op een januarimorgen bij 15 graden vorst vier politiemannen dood en snijdt hun de keel af. De veldwachters wilden op bevel van justitie Aaltje Wobbes ophalen met wie IJe (34) in zonde samenleefde. Aaltje had voor hem zes kinderen in de steek gelaten. IJe wordt bekend als 'het beest van Doezum'. Zijn huis wordt in de brand gestoken en de slachtoffers krijgen een nationale begrafenis. Beestachtige drift, horror en primitieve anarchie tegen het gezag. [ meer ]

Spaarbankboekje van Loek van Dijk uit 1929 - illu
12 februari . Elfstedentocht wordt gehouden bij een temperatuur van 18 graden onder nul. Van de 303 deelnemers halen 155 de finish.

Dinsdag 22 oktober. Scherpe koersval (18 punten) op Wall Street. Veel beleggers bezitten aandelen op basis van geleend geld.

Donderdag 24 oktober. Op de beurs van Wall Steet breekt paniek uit. Bankiers proberen met een injectie van 240 miljard dollar het vertrouwen te herstellen.

Dinsdag 29 oktober. De vijftig belangrijkste aandelen op Wall Street tuimelen bijna 40 punten. Banken vragen uitstaande leningen terug, die een lawine van faillisementen doet ontstaan.


omhoog  Boeken

Het donkere Licht - Antoon Coolen,  Paddenstoelen - Verkade album,

A Farewell to Arms - Ernest Hemingway. Anti-oorlogsroman. Soldaat in WO I is verliefd op een verpleegster,  De Onverschilligen - Alberto Moravia. Drie dagen ui het leven van een arme Romeinse bourgeoisfamilie,  Im Westen nichts neues - Erich Maria Remarque. Vriendengroep eindigt in de loopgraven,


omhoog  Films

Die Wunderbare Lüge der Nina Petrowna
(Duitsland, Hanns Schwarz). Stom drama met Brigitte Helm, Franz Lederer en Warwick Ward,  Mutter Kraussens fahrt ins Glück (Duitsland, Phil Jutzi. Klassieker uit de Weimar-republiek. Mutter Krause uit de Berlijnse volkswijk Wedding wordt bedrogen door haar onderhuurders, Lofzang op het proletariaat,  Nosferatu, the Vampire [zelfde als in 1922 ??],  Tagebuch einer Verlorenen (Duitsland, Georg Wilhelm Papst. Film waarin de maatschappelijke val van een ongewenst zwangere apothekersdochter wordt vastgelegd. Onderhevig aan zware censuur, waardoor ca. eenderde uit de film werd geschrapt. Met de Amerikaanse Louise Brooks.

Franz Lederer en Brigitte Helmomhoog  Muziek

De kleine man
-  Louis Davids. Uit de revue 'Lach en vergeet', Mijn Jubileum  -  Stella Fontaine, 

1928 < > 1930

Leads/sporen

Blauw vierkantje - illu  Negentig jaar Elfstedentocht   -   Huub Snoep 
Over de schaatssport zijn in Nederland in de loop der jaren bijzonder veel publicaties verschenen. De zeer tot de verbeelding sprekende Elfstedentocht levert daaraan een forse bijdrage. In 1999 was het 90 jaar geleden dat de eerste tocht werd gehouden. In totaal vonden er 15 plaats en werden er 11 geannuleerd na reeds te zijn uitgeschreven. Het kloeke en rijk met bijzondere foto's geïllustreerde jubileumboek beschrijft de belevenissen van de helden en de winnaars van de wedstrijden. Dit gebeurt aan de hand van ooggetuigenverslagen, persoonlijke documenten van de winnaars en de eigen ervaringen van de auteurs. Het boek bevat nog talrijke andere informatie zoals alle wedstrijduitslagen, weeroverzichten en een lijst van naslagwerken. De schaatscollectie is uitgebreid met een prachtig en compleet naslagwerk over de Elfstedentocht.
Blauw vierkantje - illu  De Elstedentocht   -   uitgebreide site door Peter van Kippersluis & Wesly Mooij in kader Thinkquest
Blauw vierkantje - illu  Elfstedentocht   -   speciale site van Holland.com [Nederlands Bureau voor Toerisme]
Blauw vierkantje - illu  Nosferatu   -   A Silent Masterpiece by F.W. Murnau
The earliest surviving screen adaptaion of Bram Stoker's Dracula novel has had a long and dangerous life of its own. Almost destroyed by Stoker's widow because of copyright infringement, this film has outlasted many others of the silent era. There are many new releases of Nosferatu and all this goes to show that, "You can't keep a good vampire down."
This site is dedicated to the film artistry of F.W. Murnau and this masterpiece of Expressionist filmmaking.
Blauw vierkantje - illu  Mode uit de twintiger jaren   -   Jacqueline Herald 
Dit boek beschrijft op heldere wijze de roerige westerse wereld na de Eerste Wereldoorlog aan de hand van kunst, politiek en ontdekkingen, die de basis vormden voor de modeontwikkeling. Na een introductie schetst een aantal thema's een aardig tijdsbeeld van de 'roaring twenties'. De opkomst van de jonge vrouw, de idolen van toneel, muziek, film en de 'beau monde', de perfecte gentleman, uitheemse invloeden en veranderende zeden en gewoonten, worden getoond door veel tekeningen en foto's in kleur en zwart-wit.  Met een verklarende woordenlijst en een tijdtabel.
Blauw vierkantje - illu  IJe  Wijkstra
Wijkstra was altijd een 'goeie jongen' geweest, die geen vlieg kwaad deed en mooi harmonica kon spelen. Hij werkte als metselaar en voeger, en naast het muziekmaken verzamelde hij bijvoorbeeld ook  wapens. Hij ging ook nooit ook zonder wapen op pad.
Sinds Wobbes bij Wijkstra in huis was, was IJje veranderd en de buurt zag het met lede ogen aan. Op de dag dat de politie in Doezum komt om Aaltje op te halen, gaat IJje door het lint, mede door het gekrijs van de vrouw. Met zijn repeteerpistool schiet hij alle veldwachters dood. Daarna stuurt hij de vrouw terug naar Kornhorn, steekt zijn huis in brand en verdwijnt lopend naar een vriend. Later wordt IJje Wijkstra tot levenslang veroordeeld. In de gevangenis vouwt hij enveloppen. Een zelfmoordpoging mislukt. Tenslotte sterft hij, 46 jaar oud, op 6 juni 1944. 'Het Beest van Doezum' is dood -maar zijn legende leeft. Ouders in de streek vertelden het dramatisch verhaal door aan de kinderen.In 1978 verscheen er een roman over, van Rinke van der Velde. Er kwam een film: 'De houn sil om jim bylje/Het teken van het beest' [Pieter Verhoeff]. In 1999 is er een dorpsvergadering geweest of ze het huis van IJje Wijkstra niet weer moeten restaureren, als aandenken

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-20121218  -  Studio 15