geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1914 < > 1916

 

lijn a- illu
1915
Kroniek van onze eeuw 1910-1919
lijn b - illu

films uit 1912   boeken uit 1912   muziek uit 1912

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

film

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten


De jonge soldaat Hans Leip schrijft een gedicht over liefde en afscheid. Zie 1938.

Vrijdag 19 maart.
Britse doorbraakpoging Dardanellen mislukt.

Donderdag 22 april. Duitsers gebruiken gifgas bij het begin van hun tweede aanval op het Belgische Ieper.

Maandag 24 mei. Italië verklaart Oostenrijk de oorlog.

Vrijdag 7 mei. Het 32.000 ton metende Britse passagiersschip Lusitania wordt door de Duitse onderzeeër U-20 getorpedeerd.

Donderdag 29 juli. De VS bezetten Haiti.

Vrijdag 20 augustus. Italië verklaart Turkije de oorlog.


omhoog  Boeken

De Gruwelen van den Oorlog in Servië
. Dagboek van den oorlogschirurg Dr. A. van Tienhoven  -  Opgetekend door M.J. Brusse. De heer Van Tienhoven werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog als vrijwilliger op de Balkan. Schrijft o.a. over de gruwelen van de Oostenrijkers en hun gebruik van ontplofbare patronen, de z.g. dumdums ['De typiscche wond van zoo'n patroon is: een kleine inschotopening in het vleesch. Doch daaronder is ze gestuit, ontploft, en heeft ze een enorme uitschotopening geslagen'],  De Vecht - Verkade album,  Mathilde-krans - Jacques Perk [eerste volledige uitgave],

A Portrait of the Artist as a Young Man - James Joyce. Bildungsroman. Ierse katholiek wordt volwassen, balling en schrijver,  Der Golem - Gustav Meyrink. Oostenrijkse hervertelling van legende over Praagse rabbi die monster uit klei maakte,

In Flanders Fields [the poppies blow/between the crosses, row on row] - John McCrea. Het beroemdse gedicht uit de Eerste Wereldoorlog.

omhoog  Films

De Avonturen van een suikertante
[ NL, ], De Vloek van het testament [ NL, ], Een zware opdracht [ NL, ], Het Dameskousje met luchtgaatjes [ NL, ], Het Geheim van het slot arco [ NL, ], Het Tjalkschip 'De vrouw Clasina' [ NL, ], Het Wrak van de Noordzee [ NL, ], Koningin Elisabeth's dochter [ NL, ], Liefdesstrijd [ NL, ], Mooi Holland [ NL, ], Ontmaskerd [ NL, ]

Birth of a Nation [ VS, D.W. Griffith ]. Controversiële film van Griffith waar de burgeroorlog vrienden verdeeld en hele families verscheurt, maar dat blijkt in het niet te vallen bij de anarchie in het Zuiden na de oorlog,  The Champion . Korte stomme film waarin Charles Chaplin probeert geld te verdienen door met behulp van zijn bulldog bokswedstrijden te winnen,


omhoog  Muziek

College Rag
- Ollie Oakley, Zandvoort - Louis Davids, 

 

1914 < > 1916

Leads/verwijzingen naar 1915

  Art of the First World War
  De Eerste Wereldoorlog 1914 - 1918  -  uirgebreide site van Menno Wielinga
  The Wordl War I Document Archive
  World War I  -  Trenches on the web
  De Golem 
Deze roman, een geniale vermenging van fantasie en realisme, maakte Gustav Meyrink in 1915 in één keer beroemd. Het boek kan op drie niveaus gelezen worden: als esoterische roman, als psychologische roman en als misdaadverhaal.
Kabbala en tarot zijn de belangrijkste bronnen voor dit contrastrijke boek. Een verloren gegane wereld - het mysterieuze getto van Praag - herleeft door de magische beschrijvingskunst van Meyrink. De lezer wordt meegesleept door de wonderlijke gebeurtenissen, maar voelt tegelijk dat hier méér wordt aangeduid dan een legende en een half gedroomd - half geleefd gebeuren.
Het gaat om de spirituele zingeving in het leven - in ieders leven - in een wereld van misdaad, dreiging en angst. De hoofdpersoon, Athanasius Pernath, geraakt in een proces van inwijding dat tot verlichting voert. Maar eerst moet Pernath afdalen in het schemergebied van zijn onderbewustzijn, en zijn eigen golem, zijn dubbelganger, in de ogen zien om van hem bevrijd te worden.
De golem is volgens de legende een kunstmatig wezen dat in de zestiende eeuw werd geschapen door een rabbijn. Golem betekent "vormloze materie" of "klei". De zestiende-eeuwse golem had tot taak het getto van Praag te bewaken. Maar de golem is niet alleen de personificatie van de groepsziel van het getto, hij verbeeldt evenzo in individuele zin het onderbewustzijn.
Deze eigen golem, dit spiegelbeeld van iedere individuele mens, is het nog onontgonnen gebied waar de mens letterlijk slechts een bezetene is. Daar is hij zijn eigen gevangene en zijn eigen cipier, zo luidt de boodschap van Meyrink. De bevrijding en de bekroning vindt plaats in het beeld van de hermafrodiet: de zelfscheppende manvrouw, de geest-zielemens.

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-20130111 -  Studio 15