geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map van terugblik
illustratie - blauwe lijn

index

vóór Christus

0 - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

reizen

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Prinses Juliana [ 1909 - 2004 ]


links


Foto Max Koot  -  Juliana in 1999Prinses Juliana werd op 30 april 1909 te Den Haag geboren als dochter van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Haar eerste levensjaren bracht de Prinses door op Paleis Het Loo te Apeldoorn en Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch te Den Haag. Zie verder de site van het Nederlandse Koninklijke Huis


Boeken

 Mevrouw Majesteit door Hans Galesloot
Roman over het leven van Koningin Juliana.
Prinses Juliana had bij haar kroning in 1948 een pacifistisch ideaal, en zij streefde met gelijkgezinden een nieuw wereldbeeld na. Een van Juliana's zielsverwanten was Greet Hofmans, een genezeres die zij op aandringen van Bernhard had gevraagd om de oogziekte van prinses Marijke te behandelen. De vriendschap tussen Juliana en Greet Hofmans was Bernhard echter al snel een doorn in het oog, en ook op andere fronten groeide het echtpaar uit elkaar.

Juliana was sterk tegen de bewapeningswedloop terwijl Bernhard juist warme contacten onderhield met de wapenindustrie, iets wat jaren later uitmondde in de Lockheed-affaire. Het koninklijk huwelijk kwam onder zware druk te staan. Het conflict liep in 1955 zelfs zo hoog op dat Juliana een scheidingsbrief door een lakei naar Bernhard liet brengen, die inmiddels zijn intrek had genomen in een andere vleugel van het paleis. Een scheiding zou aftreden betekenen, maar Juliana wilde niets weten van een gedwongen abdicatie. Zij wilde tot het bittere eind vechten tegen de gevestigde krachten en belangen, voor haar idealen en vrijheid van meningsuiting.

Booekcover Mevrouw de majesteitMevrouw majesteit is een veelomvattende roman over het bewogen leven van koningin Juliana, en speelt zich af vanaf haar kroning in 1948 tot in de jaren zeventig, toen Bernhard wegens de Lockheed-affaire in opspraak raakte. Op een heldere manier heeft Hans Galesloot een historisch drama tot een meeslepende roman verwerkt, die geen lezer onberoerd zal laten.

Hans Galesloot werkt al jaren als scenarioschrijver in Nederland en Duitsland. Hij werd vooral bekend als schrijver van Medisch Centrum West. Van Galesloots boeken over deze serie werden ruim 300.000 exemplaren verkocht. Hij woont en werkt in Bloemendaal.

Boekcover Wilhelmina, de jonge koningin Wilhelmina / De jonge koningin door C. Fasseur
Honderd jaar geleden lag Nederland aan de voeten van de jonge koningin Wilhelmina. Queen Pretty Face noemden Amerikaanse kranten haar. Zij was de enig overgebleven vertegenwoordiger van het huis van Oranje en pas achttien jaar toen zij in 1898 de troon besteeg. Zij zou een halve eeuw koningin blijven. De jonge koningin is het eerste deel van een tweedelige biografie over Wilhelmina. Het beschrijft de jeugd en de opvoeding van de jonge prinses, haar bewogen huwelijk met de Duitse hertog Hendrik en haar persoonlijke invloed op het regeringsbeleid tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met haar ministers kwam zij herhaaldelijk in conflict. Over deze hele periode viel de schaduw van de aartsrepublikein Troelstra, die in 1918 een mislukte greep naar de macht deed. Veel nieuwe historische gegevens worden voor het eerst in deze biografie onthuld. Zo kon de auteur - na verkregen machtiging van koningin Beatrix - zonder enig voorbehoud gebruik maken van het persoonlijk archief van Wilhelmia en Hendrik. Het resultaat is een origineel, intiem, sprankelend en meeslepend geschreven portret van Wilhelmina en haar tijd. Nooit eerder verscheen een zo indringende levensgeschiedenis van een Nederlandse vorstin.

Boekcover Wilhelmina, sterker door strijd Wilhelmina / Sterker door strijd door C. Fasseur
Sterker door strijd luidde de wapenspreuk die koningin Wilhelmina aan het door de Tweede Wereldoorlog zo gehavende Rotterdam gaf. Maar die drie woorden tekenen ook haar eigen persoon en leven.
Wilhelmina's kracht lag in haar strijdlust en in het pareren van de tegenslagen die zij op haar weg ontmoette. Zij groeide in de strijd.
Cees Fasseur keert in haar veertigste sterfjaar nog één keer terug naar de koningin die hij in zijn tweedelige biografie zo meeslepend gestalte heeft gegeven. Na die publicatie doken nieuwe brieven op, ontving hij honderden reacties en anekdotes die Wilhelmina scherp in beeld brengen. Fasseur schetst haar karakter, haar houding tegenover de jodenvervolging, haar verhouding tot prins Hendrik en de speciale band met de Haagse politiecommissaris François van 't Sant.
Wie genoten heeft van de biografie zal opnieuw worden verrast en meegevoerd door Cees Fasseurs indringende portret Wilhelmina - Sterker door strijd.


Links/verwijzingen naar het leven van prinses Juliana 

 Foto-afdeling Koninklijk Huis
 De Bond van Oranjeverenigingen in Nederland (Oranjebond)
 Het huis van Oranje Nassau en de Nederlandse Geschiedenis
Hier vindt u informatie over de geschiedenis en genealogie van het Huis van Oranje en over de Nederlandse en Belgische geschiedenis.
 Nieuwe Kerk te Delft  -  rafkelder
Te Delft in de Nieuwe Kerk zijn de Oranjes begraven. Ze liggen in twee grafkelders onder het praalgraf van prins Willem I. De eerste die daar begraven is Willem van Oranje (3-8-1584)
 Staatshoofden van de Zuidelijke Nederlanden  -  pagina van M. Gelten
Biografie van Juilana

 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer
 

(C) 1998-2008-1207 - Studio 15